Přihlásit

Jakub Hruška: Česká krajina zažívá krizi biodiverzity. V přírodě ubývá hmyzu, ptáků, v podstatě všeho (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přírodovědec Jakub Hruška se věnuje lesním, vodním i zemědělským ekosystémům na dvou významných pracovištích, České geologické službě a Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, kde vede jeden z týmů studujících změnu klimatu. Jakou máme podle něj šanci udržet si naše středoevropské podnebí takové, jak ho známe? A můžeme něco udělat proti přicházejícímu suchu?

Letos vypuklo jaro přibližně o měsíc dřív. Je to jen náhodný větší výkyv než obvykle, nebo se máme připravit na to, že se to bude dít stále častěji?

Posledních čtyřicet padesát let pozorujeme robustní dlouhodobý trend oteplování. I na něm se přirozeně objevují různé výkyvy. Nicméně loňský rok byl extrémně teplý, výrazně teplejší, než předpovídaly všechny klimatické modely. Letos to jen pokračuje. Jak to bude dál, není tedy úplně jednoduché předpovědět.

Celý rozhovor najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.