Přihlásit

Kontaminace prostředí těžkými kovy ovlivňuje barvu ptačích vajec, zjistili vědci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kontaminace prostředí těžkými kovy ovlivňuje barvu ptačích vajec, zjistili vědci. Mezinárodní tým se zabýval populacemi lejska černohlavého ve Finsku. Modrá vejce lejsků měla vlivem strukturálních změn skořápky méně intenzivní zbarvení. ČTK to oznámila Eliška Zvolánková z Akademie věd ČR.

Lejsek černohlavý je hmyzožravý pěvec, hnízdí v lesích, parcích a zahradách. Vědci se delší dobu domnívali, že modrým zbarvením vajec mohou samice signalizovat svou kvalitu samcům, uvedl Michal Šulc z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR, který se na výzkumu podílel. Výrazná barva by pak mohla zvyšovat ochotu samců zapojit se do krmení a péče o mláďata.

Cílem studie bylo ověřit hypotézu v oblasti Harjavalta na jihozápadě Finska, kde už více než 20 let pokračuje výzkum lejsků v prostředí znečištěném těžkými kovy. V oblasti se těží nikl, měď a arsen, jako důsledek těžby se v prostřední nacházejí ve zvýšeném množství také zinek a olovo.

Vědci sledovali budky lejsků v hnízdní sezoně v roce 2023. Přibližně polovina z nich byla ve znečištěném prostředí. Postupně vyfotografovali všechna vejce speciálním fotoaparátem citlivým nejen na viditelné světlo, ale také na UV část spektra. Následně zbarvení vajec analyzovali pomocí modelu, který simuluje ptačí vidění. Čtyři dny po vylíhnutí u každé budky natáčeli chování obou rodičů a monitorovali počet návštěv hnízda.

„Naše výsledky ukázaly, že intenzita modrého zbarvení vajec je ve znečištěném prostředí opravdu nižší, nicméně intenzita krmení mláďat samci se mezi kontrolní a znečištěnou oblastí překvapivě nelišila. Samci vlastně vůbec nereagovali na modré zbarvení vajec,“ uvedla Lisandrina Mariová, první autorka studie z Univerzity v Jyväskylä.

Detailnější analýza odhalila, že za nižší modrost vajec může zvýšené UV zbarvení, což podle vědců naznačuje, že jejich 'vybledlost' je pravděpodobně způsobená poruchou vápenaté struktury, například pórovitostí.

„V naší studii jsme ani nezjistili, že by samice lejsků v kontaminovaném prostředí byly v horší tělesné kondici. Nicméně zvýšené UV zbarvení vajec ve znečištěném prostředí naznačuje výraznou změnu struktury skořápky v důsledku kontaminace prostředí těžkými kovy. Jaké dopady může mít tento typ lidské činnosti na různé druhy ptáků, pro které je zbarvení vajec zásadní, bude předmětem dalšího výzkumu,“ uvedl Šulc.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.