Přihlásit

Dohady kolem zákazu norování (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mirka Vildová, moderátorka
Zákaz norování jako způsobu lovu hlavně přemnožených lišek. Návrh má stále šanci se v rámci pozměňovacích návrhů dostat do připravované novely mysliveckého zákona. Ochránci zvířat by to uvítali. Převážná část myslivců je naopak proti.

Daniela Tunklová, redaktorka
Jezevčíci a teriéři, nejčastější plemena, která myslivci pro lov lišek cvičí.

Aneta Rašková, kynoložka a rozhodčí z výkonu loveckých psů
My učíme toho psa, aby se naučil na ten pach lišky, aby se jí naučil hlásit a aby se jí naučil hnát a vyhnat ven z nory.

Daniela Tunklová, redaktorka
Takže se to povedlo.

Aneta Rašková, kynoložka a rozhodčí z výkonu loveckých psů
Určitě.

Jiří Čech, předseda kynologické komise, Okresní myslivecký spolek Tachov
Vidíte, že je v úplným klidu, že jí nehrozí žádný nebezpečí.

Daniela Tunklová, redaktorka
Právě tím myslivci reagují na kritiku norování. Podle ochránců zvířat jde o zbytečně drsnou metodu lovu, během které dochází ke rvačkám. Myslivci navrhují je zakázat v době, kdy mají lišky mladé.

Kristýna Cábová, koordinátorka kampaně Nora patří lišce, Svoboda zvířat
Pokud se to neprovádí v době mláďat, tak opravdu není důvod to dělat. Ty lišky se dají celý rok regulovat jinými humánnějšími způsoby.

Václav Chaloupek, myslivec, režisér, bývalý senátor
Ten myslivec, pokud se to naučí, tak tu lišku dokáže přivábit různými vábničkami.

Daniela Tunklová, redaktorka
A takhle vypadá přirozená nora, lišky, které v ní žijí, jsou i užitečné, loví třeba hraboše. Podle myslivců by měly být 2–3 na rozloze 1 000 hektarů.

Radek Halada, myslivec a kynolog, jednatel Klubu chovatelů jezevčíků
Aktuálně lovíme přibližně něco okolo 80 tisíc lišek, což je 10 lišek na 1 000 hektarů. A jejich přirozený výskyt je samozřejmě ještě vyšší, což napomáhá dalším negativním věcem, jako je šíření nemocí přenosných na člověka.

Petr Vorlíček, mluvčí, Státní veterinární správa
U lišek se potenciálně vyskytuje vzteklina, v České republice jsme 20 let bez této nákazy, nicméně vzteklina je například v sousedním Polsku, ta /nesrozumitelné/ liščí se u lišek vyskytuje, je třeba si lesní ovoce umýt. To vám zaručí to, abyste se nenakazili.

Daniela Tunklová, redaktorka
Zákaz norování řešili poslanci v souvislosti s novelou mysliveckého zákona.

Marek Výborný, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Jsem si jist, že tento pozměňovací návrh tam bude podán a pak je to skutečně o tom, zda bude mít většinovou podporu v Poslanecké sněmovně.

Daniela Tunklová, redaktorka
Aktuálně je novela, která má hlavně řešit přemnoženou spárkatou zvěř před druhým čtením. Daniela Tunklová, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.