Přihlásit

Soutěžící v show o přežití zabil a snědl chráněného novozélandského ptáka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Soutěžící při natáčení americké reality show o přežití na Novém Zélandu zabil a snědl chráněného ptáka, uvedl server BBC. V pořadu s názvem Race to Survive (Závod o přežití) si účastníci musí většinou lovit vlastní potravu. Na Novém Zélandu se natáčí druhá série této show.

Opeřenec chřástal weka již vyhynul na většině území Nového Zélandu, a je tak nyní plně chráněným druhem. Soutěžící, který ptáka snědl, byl i se svými spoluhráči ze soutěže vyloučen.

Spencer „Corry“ Jones věděl o tom, že zabitím a pozřením ptáka porušil pravidla, uvedl server Radio New Zealand s odvoláním na záznamy z natáčení. Na záběru se Jones omlouval, že udělal „naivní“ chybu, a vysvětloval, že se s ostatními členy svého týmu dostatečně „nepřipravili na ten hlad“. „To, co jsem udělal, zneuctilo Nový Zéland. Omlouvám se za to,“ komentoval Jones.

Novozélandské ministerstvo ochrany přírody o situaci uvědomila americká produkční společnost soutěžního pořadu, která se na úřad obrátila hned po incidentu.

Společnost i soutěžící dostali od úřadů jen oficiální písemné varování kvůli „neobvyklé situaci ve skupině“, kterou ovlivnila malátnost či hlad.

„Tak či tak, zabít a zkonzumovat chráněný původní druh je i za těchto okolností neomluvitelné. Produkční společnost obdržela upozornění, aby zajistila, že ona sama i účastníci pořadu budou dodržovat zákonná pravidla,“ uvedl vedoucí vyšetřovacího týmu Dylan Swain.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.