Přihlásit

NP Šumava otevřel novou zážitkovou trasu ze Srní k návštěvnickému centru s vlky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správci šumavského národního parku otevřeli zážitkovou trasu ze Srní k návštěvnickému centru s vlky, které je nejnavštěvovanějším zařízením správy parku. Dosud se muselo chodit k centru od obce po hlavní silnici. Nová, necelý kilometr dlouhá, trasa je kratší, bezpečnější a zajímavější, informovala včera ČTK Jana Slonková ze Správy NP Šumava.

Výběh s vlčí smečkou a návštěvnické centrum patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v národním parku. V prvním roce provozu 2016 tam přišlo 187 000 návštěvníků, loni asi 112 000.

„Nová trasa se dá skutečně označit jako zážitková, protože se jedná o vyšlapanou pěšinu lesem s minimem technických prvků, jako je dřevěný mostek přes potok nebo krátké lávky přes nejmokřejší místa na trase,“ uvedla Slonková. Do konce roku bude trasa ve zkušebním režimu, správci parku budou v sezoně vyhodnocovat její stav, především půdní povrch. Podle potřeby, například při zamokření některých úseků, doplní dřevěné chodníky. Zvládnou ji projít dospělí i malé děti, není vhodná pro kočárky ani vozíčkáře.

Zajímavostí je podle mluvčí parku Jana Dvořáka rozmanitost lesa, kterým lidé na trase projdou. K vidění je tu většina způsobů péče o les. „Lidé si projdou částí lesa, kde se zasahuje proti kůrovci klasickou těžbou, avšak ponechávají se zde až tři metry vysoké pahýly. Uvidí pokácené stromy, které byly následně odkorněny a ponechány v porostu. Projdou kolem obrovských smrků, stejně jako okolo míst, kde na malé ploše samovolně rostou desítky nebo stovky malých smrčků. Nechybí zde ani tlející dřevo v podobě vývratů nebo zlomů. Zážitkem bude pro mnohé překonání potoka bez lávky nebo výhledy na typickou šumavskou louku,“ uvedl Dvořák.

Nástupními místy ve směru ze Srní jsou vstupy na Mravenčí stezku. Jeden vstup je z parkoviště u benzinové čerpací stanice. Od zastávky autobusu je vyznačen směr k druhému vstupu za hotelem. Z Mravenčí stezky lidé sejdou podle dřevěných ukazatelů a žlutých značek na Vlčí stezku přes Hrádecký potok a do lesa směrem k návštěvnickému centru.

Správci parku se snažili trasu zabezpečit a minimalizovat rizika, přesto musí návštěvníci dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti. Jelikož se prochází lesem, hrozí pád souší, stromů nebo jejich částí, dodal Dvořák.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.