Přihlásit

Na Slovensku už odstřelili 41 medvědů (ČT 24)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Barbora Maxová, moderátorka
Myslivci na Slovensku museli od ledna podle aktuální bilance odstřelit už nejméně 41 medvědů. Země se stále potýká se situacemi, kdy tyto šelmy zavítají na turistické stezky nebo do obydlených oblastí. V březnu způsobil mimořádný rozruch medvěd, který pobíhal přímo v centru Liptovského Mikuláše a přitom zranil pět lidí.

Pavel Šimek, redaktor ČT
Letošní březen. Ulicemi Liptovského Mikuláše pobíhá téměř stokilový medvěd. Zmatená a vystresovaná šelma zranila pět lidí. Na přibývající případy střetů medvědů s lidmi zareagovala i slovenská vláda.

Jan Šilhan, zpravodaj ČT
Koncem května slovenský parlament schválil zjednodušený odstřel medvědů. Ti nadále zůstávají chráněni a na jejich likvidaci je potřeba výjimka. V případě vyhlášení mimořádné situace ji ministerstvo životního prostředí nově vydává i mimo správní řízení, tedy zrychleně. K takovému kroku navíc může přistoupit ještě předtím, než jedinec zaútočí na člověka.

Pavel Šimek, redaktor ČT
Kvůli tomu, že problematičtí jedinci se často vyskytují v bezprostředním okolí lidských obydlí, měly by odstřely probíhat s mimořádnou ostražitostí. Úřady ujišťují, že ohled se bude brát i na ostatní zvěř.

Filip Kuffa, slovenský ministr životního prostředí
Kde nebude možné vykonávat tento odlov, tak je důležité vzpomenout kukuřičné pole. Jednak je to z důvodu bezpečnosti a jednak i z toho důvodu, že kukuřičné pole všichni dobře víme, že je nenormální lákadlem nejlépe pro medvědy, ale všeobecně pro zvěř, to znamená, nemá být tedy cílem toho, aby se tato mimořádná situaci nějak zneužívala.

Pavel Šimek, redaktor ČT
Kritiku ale úřady a myslivci sklízejí za to, že zatímco přes 40 medvědů odstřelili, jen asi třicítku intervenční týmy odchytily a přemístily do bezpečnějších oblastí.

Michal Wiezik, europoslanec za Progresivní Slovensko, frakce Obnovme Evropu
Nevidíme žádné nové kompetence, nevidíme žádné posílení preventivních opatření, opravdu je namístě otázka, jestli skutečně šlo ochranu a zabezpečení pokoje a klidu pro obyvatele, anebo ten pravý motiv skutečně vyjít vstříc myslivcům.

Pavel Šimek, redaktor ČT
Tomu se ale lovci brání nová pravidla jsou podle nich nastavená, takže není možné, aby kvůli nim začala vzkvétat lovecká turistika odstřely mají být pověřování jen členové místních sdružení.

Imrich Šuba, ředitel, Slovenský lovecký straz
Mají to být ti nejlepší, nejzkušenější a místně znalí myslivci, takže když ten uživatel uživatel honitby vypisuje povolení na základě rozhodnutí krizového štábu, tak je povinný vypsat ho jen tomu členovi. Pokud tak hned neudělá, tak přirozeně všechno umíme dosledovat.

Pavel Šimek, redaktor ČT
Spory se vedou i o to, kolik medvědů na Slovensku ve skutečnosti žije. Zatímco studie ochranářů vypracovaná ve spolupráci s českými univerzitami došla k necelým 1 300 jedinců, podle zástupců vlády jsou medvědi na Slovensku přemnožení. Ze Slovenska Jan Šilhan a z Prahy Pavel Šimek Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.