Přihlásit

Dvě samice zubra ze Zoo Praha rozšíří populaci ve volné přírodě v Ázerbájdžánu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvě samice zubra z pražské zoologické zahrady včera odjely do berlínské zoo, odkud je pracovníci přepraví do volné přírody v Ázerbájdžánu. V Národním parku Shahdag mají samice Prya a Omana rozšířit obnovovanou populaci těchto kopytníků. ČTK o tom informoval mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Do lesů na úpatí kavkazských hor odjedou v listopadu.

Obě samice, dvouletá Prya a šestiletá Omana, byly včera kolem 09:00 v pořádku naloženy do transportních beden, uvedl Mašek. Do německé zoo Tierpark Berlín, který projekt spolu s německou odnoží Světového fondu na ochranu přírody (WWF) koordinuje a zvířata shromažďuje, by měly dorazit dnes kolem 14:00. O přesném termínu leteckého transportu bude Zoo Praha informovat.

„Pro transport byla koordinátorem chovu vybrána mladá samice Prya z našeho pražského odchovu, a také starší, zkušená samice Omana, která bude mít úlohu matriarchy v nově zformovaném stádě,“ sdělila kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. „Většina zubrů-kandidátů pro transport totiž sotva dosáhla věku tří let. Omana tak zajistí přirozenou strukturu stáda, pro jehož fungování je přítomnost zkušených zvířat důležitá,“ dodala.

Prya se narodila v pražské zoo v červnu 2022 matce Beatrice původem ze Zoo Bratislava a chovnému býkovi Tipitovi původem z Tierparku Berlín. Omana se narodila v květnu 2018 v Zoo Olomouc a do Prahy přijela v září 2019.

Zubři byli na Kavkaze vyhubeni v polovině 20. let minulého století. Projekt na jejich návrat podporuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů Ázerbájdžánu a Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), jejíž je Zoo Praha členem.

Zubry chová trojská zahrada od roku 1948. Od té doby se v ní narodilo přes 100 mláďat. Zoo Praha tato zvířata ze svého chovu poskytla pro takzvanou reintrodukci, tedy znovunavrácení do volné přírody, i v minulosti, a to nejen pro posílení kavkazské populace, ale také do Národního parku Bieszczady v Polsku.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.