Přihlásit

Plzeňská zoo nabízí pravidelné sokolnické ukázky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňská zoologická zahrada nabízí pravidelné sokolnické ukázky. Od pondělí do neděle mohou nad lochotínským amfiteátrem návštěvníci zoo vidět dvakrát denně v letu i v simulaci lovu orly mořské a kamčatské, několik druhů kání či rarohy. Sokolnické ukázky zoo nabízí od roku 2006. Po osmileté přestávce, kdy zde byl jiný sokolník, se letos vrátil jihočeský sokolník Milan Zaleš. Ukázky potrvají do konce října.

„Předvádíme orly mořské, kdy jako jediní v republice ukazujeme lov potravy z vodní hladiny. Pořídili jsme mladého orla kamčatského, což je největší orel na světě - samec má rozpětí 2,6 metru a samice 2,8 metru a váží kolem pěti a půl kilo samec a samice až osm,“ řekl Zaleš ČTK.

Průlety mezi stojícími návštěvníky předvádí káně lesní Zuzka, nad amfiteátrem se vznáší raroh Bety, z nových přírůstku představuje sokolník káni rudoocasou, káni císařskou a mladou káni lesní. Lidé uvidí mladého raroha velkého, výra afrického, poštolku vrabčí. „Čekám, jestli bude ještě káně Harrisova, případně příští rok bude sova pálená, možná pořídím supa bělohlavého. Nemá ale cenu brát víc ptáků, kterým se nemáte čas věnovat. Je snadné koupit dravce nebo sovu, ale aby to za něco stálo, chce to čas,“ řekl Zaleš.

K nejatraktivnějším ukázkám pětačtyřicetiminutového programu patří lov orla mořského z vodní hladiny. Orli mořští se v přírodě živí převážně rybami, takže lidé vidí jejich přirozený způsob lovu. Dravci, kteří mají i více než dvoumetrové rozpětí křídel, se snesou z výšky a za elegantního letu se lehce dotknou silnými pařáty hladiny bazénku s vodu a seberou z ní hozenou potravu. S lehkostí zkušené lovkyně i hvězdy řady dokumentů o přírodě či reklam to předvádí například pětadvacetiletá Mařenka, kterou Zaleš odchoval od mláděte. Zpočátku ho brala za rodiče, zhruba od pěti či šesti let, kdy dospěla, ho vnímá spíš jako partnera. Svou náklonnost a dobrou náladu má dává najevo lehkým oždibováním a taháním za vlasy.

Zaleš podle svých slov jako první v republice a jeden z mála v Evropě od roku 2013 úspěšně odchovává mláďata mořských orlů umělou inseminací. Od Mařenky tak měl několik mláďat. Blízký vztah s dravci, které má většinou od jejich útlého dětství, pomáhá k jejich tréninku. „Poznají moje auto, styl chůze, poznají, jakou mám náladu. Člověk musí jít k dravci vždy ve vyrovnané náladě. Když budete naštvaní, tak to pozná,“ řekl sokolník. Kromě orlice mořské Mařenky ho za svého partnera považuje také sedmnáctiletá orlice skalní Madla, která na rozdíl od Mařenky i trochu žárlí.

Pro sokolnictví nebo letové ukázky lze využít řadu dravců, ne všichni jsou ale vhodní pro Plzeň. „Vynikající letci jsou například luňáci červení nebo hnědí, kteří by byli na ukázky výborní, ale tady to nejde,“ řekl Zaleš. Luňáci mají velký rádius a mohli by v sousední zoo zaznamenat například potravu ve výběhu u lvů a jako mrchožrouti se rozhodnout si ji vzít, což by se určitě nelíbilo šelmám v zoo.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.