Přihlásit

Sokoli letos vyvedli v Jeseníkách 32 mláďat, třetí nejvyšší počet od roku 2001 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celkem 32 mláďat vyvedli letos podle ochranářů sokoli v Jeseníkách. V porovnání s loňskem je jich o deset méně, tehdy však šlo o rekord. Co do počtu mláďat je letošní hnízdění od roku 2001 třetí nejúspěšnější. Zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) o tom 26. července informovali na svých stránkách. Podle odborníků počet mláďat meziročně kolísá. Z pohledu stability populace je důležitější počet hnízdících párů, těch bylo letos 22, o jeden méně než loni.

Sokoli letos zahnízdili v Jeseníkách počtyřiadvacáté. „Poslední roky ukazují, že jesenická sokolí populace je poměrně stabilní. K výkyvům v hnízdní úspěšnosti dochází především kvůli počasí a predaci. Důležité je, že se výrazně nemění počet hnízdících párů. Letos sice během sezóny přišly o život čtyři dospělé samice, věříme ale, že tak silná populace se s tímto zásahem do příštího roku vyrovná. Nad jesenickými hřebeny létá dostatek ‚volných‘ ptáků, kteří jsou předpokladem pro vytváření nových hnízdních párů,“ uvedl Petr Šaj z AOPK ČR.

Při monitoringu sokolích hnízd pomáhají ochranářům fotopasti s okamžitým přenosem. „Díky nim jsme letos poprvé zdokumentovali ulovení sokola výrem velkým, jeho kořistí se stala samice sedící na vejcích. Ve dvou dalších případech šlo o predaci kunou, která je v Jeseníkách nejčastějším predátorem. A jedna samice pravděpodobně uhynula po souboji s jinou sokolicí,“ uvedl spolupracovník agentury, ornitolog Tomáš Pospíšil. Odborníci upozorňují na to, že sokoli jsou v době hnízdění velmi citliví na rušení. „Na dvou místech, kde se obvykle pohybuje více lidí, jsme letos instalovali informační tabule. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří pokyny respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat,“ dodal Šaj.

Sokol stěhovavý je velký zhruba jako vrána a dožívá se až 20 let. Živí se převážně ptáky do velikosti holuba, které loví za letu. Při útoku přitáhne křídla k tělu a střemhlavým letem v podstatě padá na kořist. Sokol si hnízdo nestaví. Nejčastěji obsadí skalní výklenek či staré krkavčí hnízdo na skále. Pokud jsou sokoli při hnízdění rušeni, mnohdy hnízdo opustí. Mláďata zůstávají v hnízdě zhruba sedm týdnů. Sokoli, kteří se v tuzemsku vyskytují v zimě, často přilétají až ze Skandinávie. Ti, kteří na území České republiky hnízdí, se část zimy potulují v jižní Evropě, uvedli ochranáři na svých stránkách.

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky klesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se díky důsledné ochraně vracejí a v České republice hnízdí každoročně více než sto párů. V Jeseníkách a v Rychlebských horách sokoli opakovaně obsazují dvě desítky skalních lokalit, kde hnízdí přímo na římsách či ve starých krkavčích hnízdech.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.