Pečený hřbet z jelena siky v bylinkové krustě s brusinkovou omáčkou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
800 g hřbetu z jelena siky bez kosti, 70 g slaniny, 2 lžíce oleje, mleté zvěřinové koření, sůl
bylinková krusta: 100 g kukuřičné strouhanky, 50 g nahrubo rozmixovaných solených pistáciových jader, 2 vejce, 2 lžíce oleje, po 1 vrchovaté lžíci nasekané kadeřavé petrželky a čerstvého rozmarýnu, sůl
brusinková omáčka: sklenička kanadských brusinek ve sladkém nálevu, 2 lžíce brusinkového džemu, 50 ml červeného vína, lžíce škrobové moučky, citronová šťáva, mletý bílý pepř, cukr, sůl
Důkladně odblaněný hřbet prošpikujeme klínky slaniny obalenými ve zvěřinovém koření, jen mírně posypeme zvěřinovým kořením, osolíme a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi potřené olejem. Přendáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a necháme zchladnout.
Suroviny na bylinkovou krustu vymícháme na hustší těstíčko, které naneseme na vychladlý hřbet. Pečeme 30–40 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
V kastrůlku přivedeme k varu brusinky s nálevem a brusinkový džem, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v červeném víně, krátce povaříme do zhoustnutí a nakonec dochutíme citronovou šťávou, bílým pepřem, cukrem a solí.
Podáváme se špenátovými těstovinami.
Tipy a rady
* Podobně můžeme upravit hřbet z mladé zvěře daňčí, srnčí nebo černé.
* Bylinkovou krustu můžeme připravit též ze strouhanky z bílého pečiva nebo ze světlého či tmavého toustového chleba (kukuřičná strouhanka má pěknou žlutou barvu), pistácie lze nahradit mandlemi nebo vlašskými ořechy, čerstvé bylinky dle chuti.
* Pokud nemáme k dispozici brusinkový kompot nebo čerstvé brusinky (ty je potřeba krátce povařit), připravíme omáčku ze skleničky brusinkového džemu, který rozředíme vodou.
* Těstoviny připravíme podle návodu na obalu.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes