Smetanová houbová omáčka
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
400 g čerstvých hub (nejlépe směs více druhů, použito: hřib smrkový, suchohřib, kozák březový, klouzek obecný a sličný, holubinky), 1 šalotka, 400 ml smetany na vaření, 200 ml plnotučného mléka, 2 vrchovaté lžíce másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 žloutek, vinný ocet, drcený kmín, bílý pepř, cukr, sůl
na ozdobení snítka kadeřavé nebo plocholisté petrželky
Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, aby byly v omáčce vidět. V kastrůlku rozpustíme máslo a olej, zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme pokrájené houby, špetku drceného kmínu a bílého pepře, osolíme a za stálého míchání krátce orestujeme. Pak pod pokličkou asi 10 minut dusíme téměř doměkka. Smetanu, mléko a žloutek prošleháme metličkou, vlijeme k podušeným houbám, přidáme lžíci octa a krátce povaříme do zhoustnutí. Nakonec na příjemnou sladkokyselou chuť dochutíme octem, cukrem a solí.
Na talíři zdobíme jemně nasekanou petrželkou, podáváme s domácími houskovými knedlíky.
Tipy a rady
* Délku přípravy hub přizpůsobíme druhům, z nichž omáčku připravujeme – tvrdší houby dusíme déle, měkké kratší dobu.
* Do této omáčky nepatří mouka ani jíška, o dostatečné zahuštění se postará žloutek a povařená smetana. Také po přidání octa omáčka lehce zhoustne. Pokud se nám bude zdát příliš hustá, na požadovanou hustotu ji zředíme mlékem.
* Přílohu zvolíme podle chuti, někdo určitě upřednostní vařené brambory.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes