Špikovaná bažantí prsa s ořechovou omáčkou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
Prsa bez kosti ze dvou bažantů, 150 g taveného smetanového sýra, 100 g slaniny vcelku, 200 ml mléka, 4 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžíce strouhaných vlašských ořechů, mleté zvěřinové koření, sůl
Vykostěná, pokud možno nerozstřílená bažantí prsa bez kůže zbavíme veškerého tuku a šlachových úponů a po vláknu je prošpikujeme dlouhými klínky slaniny. Osolíme, okořeníme mletým zvěřinovým kořením a v porcelánové misce protáhneme v oleji. Takto upravená prsa necháme v chladu do druhého dne rozležet. Druhý den rozpálíme teflonovou pánev a bez použití dalšího oleje odleželá bažantí prsa krátce z obou stran osmahneme tak, aby zvěřina byla měkká a šťavnatá. Hotová prsa odložíme stranou a udržujeme je v teple. Do vzniklého výpeku přilijeme mléko a za stálého míchání necháme rozpustit tavený sýr. Nakonec zahustíme vlašskými ořechy a dochutíme.
Bažantí prsa nakrájíme přes vlákno na úhledné plátky, přeléváme ořechovou omáčkou a zdobíme plátkem pomeranče včetně kůry. Podáváme s dušenou rýží.
Tipy a rady
* Dáme si pozor na to, aby bažanti byli stejného stáří, jinak by prsa nebyla stejnoměrně propečená. Na tuto minutkovou úpravu se samozřejmě lépe hodí prsa z mladého bažanta. Stáří dobře poznáme podle ostruh: kratší tupě zakončené ostruhy – bažant mladý, delší ostré ostruhy – bažant starší.
* Prsa se budou lépe špikovat, když klínky slaniny vložíme alespoň na hodinu do mrazničky.
* Když se nám bude zdát omáčka příliš řídká, můžeme ji do potřebné hustoty zahustit instantní světlou jíškou.
* K tomuto pokrmu se výborně hodí kompot. Nejlepší je míchaný z hrušek a jeřabin.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes