Srnčí kari s fíky a pomerančem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
600 g srnčího hřbetu bez kosti, 2 pomeranče, 4 čerstvé fíky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, hrstka zlatých rozinek, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce oleje, lžíce kari koření, mletý bílý pepř, sůl
Cibuli, česnek a zázvor pokrájené nadrobno zpěníme na oleji. Přidáme zvěřinu nakrájenou na kostky, opepříme, osolíme a opečeme ze všech stran. Poté posypeme kari kořením, přidáme rozinky, šťávu z jednoho pomeranče, mírně podlijeme vodou a pod poklicí zvolna dusíme doměkka. K měkké zvěřině přidáme na čtvrtiny pokrájené fíky, dílky pomeranče a smetanu. Promícháme a jen krátce prohřejeme.
Podáváme s dušenou rýží, jednotlivé porce zdobíme tenkými proužky pomerančové kůry a čerstvými lístky koriandru nebo plocholisté petrželky.
Rady a tipy
* Na toto exotické kari se dá použít i jemná zvěřina daňčí nebo z jelena siky, a to buď ze hřbetu nebo z kýty. Vždy musí být důkladně odblaněná a zbavená veškerého tuku.
* Pokud neseženeme čerstvé fíky, použijeme předem ve vodě namočené sušené fíky. Pro obměnu můžeme místo klasického pomeranče použít pomeranč krvavý, místo rozinek čerstvé nebo sušené brusinky.
* Aby vynikla velmi výrazná chuť kari, podáváme jej nejlépe s dušenou bílou, případně divokou rýží.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes