Přihlásit

Velikonoční roláda z daňčího krku

800 g daňčího krku bez kosti, 200 g tenkých plátků anglické slaniny, 3 vejce, 3 lžíce mléka, dvě šalotky, 1 velká silnostěnná červená paprika, svazek medvědího česneku, hrst hladkolisté petrželky, lžíce sádla, lžíce hladké mouky, zvěřinový vývar, mletý pepř, směs mletého zvěřinového koření, sůl

Fotografie Dalibor Pačes Fotografie Dalibor Pačes

Odblaněnou, vazivových částí a tuku zbavenou daňčí zvěřinu z krku prokrojíme na plát a zlehka naklepeme, osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku pepře a sůl a na co největší pánvi usmažíme tenkou omeletu. Pracovní desku poklademe plátky anglické slaniny. Na slaninu položíme plát krku, na zvěřinu položíme vychladlou omeletu a na ni pak střídavě v pruzích narovnáme proužky červené papriky a listy medvědího česneku. Pevně srolujeme a ovážeme tenkým provázkem. V pekáči na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, vložíme roládu, podlijeme vývarem, zakryjeme vrchním dílem pekáče a v troubě předehřáté na 200 ºC zvolna pečeme asi hodinu. Podle potřeby podléváme a přeléváme výpekem. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme do měkka a dozlatova. Upečenou roládu vyjmeme a udržujeme ji v teple. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, asi 10 minut povaříme, nakonec dochutíme pepřem a solí.
Roládu z daňčího krku nakrájenou na plátky podáváme s bramborovou kaší.

Tipy a rady
* Na roládu použijeme zvěřinu z mladého kusu, nejlépe z daňčího špičáka. Plát se dá prokrojit i z kýty nebo plece.
* Pokud nemáme k dispozici medvědí česnek, dobře poslouží též mladé výhonky kopřiv, baby špenát nebo nať mladé cibulky.
* Plátky slaniny klademe asi z jedné třetiny plochy přes sebe, aby na roládě po upečení vytvořily efektní souvislou vrstvu.
* Na ovázání rolády použijeme raději tenký a hladký provázek, nit se příliš zařezává do slaniny a zvěřiny.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.