Vydatná lovecká polévka s kroupami
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
8 porcí
1 kg srnčích kostí, 300 g srnčího ořezu, 100 g slaniny, 150 g ječných krup, 4 velké brambory, 2 velké hrsti sušených hub, 1 menší cibule, 3 stroužky česneku, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, lžíce sádla, 3 bobkové listy, 10 modrých jalovčinek, sůl
Kroupy v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce, přidáme sušené houby, zalijeme litrem studené vody a alespoň 2 hodiny necháme namáčet. Vodu, ve které se kroupy a houby namáčely, nesléváme, jen ji osolíme a kroupy uvaříme doměkka. Hrnec odstavíme a pod poklicí necháme vstřebat vodu.
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Uvařené brambory scedíme a pod poklicí je necháme dojít.
Kosti i zvěřinu opláchneme studenou vodou, osušíme, kosti nasekáme na menší kusy a ořez podle potřeby pokrájíme na menší kousky. Osolíme a ze všech stran obalíme ve hladké mouce. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, vhodíme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme zesklovatět, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a celé koření a krátce orestujeme. Orestovaný základ vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme stranou. Na rozpáleném tuku ze všech stran zprudka osmahneme kosti a zvěřinu, vložíme orestovaný základ, zalijeme 1,5 litrem horké vody, přiklopíme a zvolna táhneme 2 až 3 hodiny. Pak scedíme, pečlivě odstraníme kosti včetně případných úlomků a celé koření, vše ostatní vrátíme do vývaru, přidáme uvařené kroupy s houbami a brambory a krátce povaříme. Nakonec dochutíme utřeným česnekem a solí.
Porce vydatné lovecké polévky posypeme nakrájenou natí z mladých cibulek, podáváme s tmavým chlebem nebo pečivem.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes