Přihlásit

V Grónsku byl zatčen aktivista Paul Watson, který bojuje proti lovu velryb (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Grónská policie zadržela známého kanadsko-amerického ekologického aktivistu Paula Watsona. Informovala o tom včera agentura AFP s odvoláním na Watsonovu organizaci Sea Shepherd. O zatčení Watsona požádalo v minulosti Japonsko, proti jehož velrybářům vedla organizace útočnou kampaň. Watson byl zadržen na základě mezinárodního zatykače v grónské metropoli Nuuku, kde jeho loď přistála kvůli dotankování, píše AFP.

Watsonovo plavidlo bylo na cestě do severního Pacifiku k nové japonské lodi Kangei Maru, která funguje jako továrna na zpracování velryb ulovených posádkami menších lodí.

Plavidla organizace Sea Shepherd, kterou Watson založil, a také další jeho organizace Captain Paul Watson Foundation (CPWF) v minulosti na volném moři na velrybářské lodě útočila. Tokio proto požádalo o zadržení Watsona a jeho vydání do Japonska.

Watsonova nadace CPWF podotkla, že zadržení bylo překvapením. Právníci aktivisty byli přesvědčeni, že takzvané červené varování, které Interpol v případu Watsona vydal v roce 2012 v souvislosti s jeho dřívějšími aktivitami proti velrybářům v antarktické oblasti, bylo staženo.

Mezinárodní velrybářská komise zavedla v roce 1986 na lov velryb moratorium. Tokiu ale byla udělena výjimka, na jejímž základě Japonci každoročně ulovili několik stovek velryb „pro vědecké účely“ v oblasti Antarktidy a v severním Pacifiku. Maso ulovených kytovců pak putovalo do obchodů a restaurací.

V roce 2019 asijská země, která konzumaci velryb hájí jako součást své kultury, Mezinárodní velrybářskou komisi opustila a obnovila komerční lov velryb ve svých výsostných vodách a výlučné ekonomické zóně.

Nadace CPWF Japonsko podezírá, že do roku 2025 plánuje lov velryb v Jižním oceánu a v severní části Tichého oceánu obnovit. Watsonovo zadržení označila za politicky motivované.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.