Přihlásit

Švédsko získalo zpět status země prosté afrického moru prasat

Švédsko získalo status země prosté afrického moru prasat (AMP) rok poté, co bylo onemocnění poprvé zjištěno 6. září 2023 u uhynulého divočáka poblíž města Fagersta v kraji Västmanland. Na žádost Švédské agentury pro zemědělství (Jordbruksverkets) bylo 20. září 2024 Evropskou komisí rozhodnuto o prohlášení Švédska za zemi prostou AMP.

Doporučeno Švédsko získalo zpět status země prosté afrického moru prasat Nalezení kadáveru prasete divokého 26. září 2023, který byl později potvrzen jako poslední případ. Foto Magnus Roos, Jordbruksverket

Úspěch, kterého se podařilo dosáhnout, lze podle FACE, která o tom informovala v tiskové zprávě, do značné míry přičíst obětavosti lovců a jejich úsilí při vyhledávání kadáverů. Jejich koordinace na místní, regionální a celostátní úrovni měla zásadní význam pro nalezení nakažené zvěře. Metodu použitou ve Švédsku lze považovat za návod pro použití v dalších evropských zemích.

„Ve spolupráci se Švédskou agenturou pro zemědělství a Státní veterinární správou mohli Švédská myslivecká asociace a samotní myslivci přispět praktickými i teoretickými znalostmi k tomu, co se v praxi ukázalo jako nová metoda boje proti africkému moru prasat. Skutečnost, že byla tak úspěšná, posiluje naše přesvědčení o důležité roli myslivců ve společnosti,“ řekl Carl-Johan Djurstedt-Holm, generální sekretář Švédské myslivecké asociace (Svenska Jägareförbundet).

Aktivní koordinace a spolupráce

Po celý rok probíhala aktivní spolupráce s klíčovými zúčastněnými stranami a v rámci myslivecké komunity. Švédská asociace pro myslivost a management divokých zvířat se případem zabývala nepřetržitě od zjištění ohniska nákazy. Úřady pověřily mysliveckou asociaci zodpovědností za vyhledávání kadáverů prasat divokých. Asociace se aktivně zapojila do plánování prací v rámci krizového řízení společně s úřady. Švédská myslivecká asociace také koordinovala úsilí myslivců a zajistila, aby ti, kteří pomáhali při hledání kadáverů divočáků, byli finančně kompenzováni. Díky tomu se podařilo přivést na pomoc i myslivce z jiných regionů.

Úzká spolupráce mezi úřady a mysliveckou organizací zajistila, že se podařilo uskutečnit mnoho aktivit, které závisely na vzájemné podpoře. Zejména místní myslivci byli nápomocni při budování důvěry a porozumění mezi místním obyvatelstvem, vzhledem k opatřením potřebným k zastavení AMP. Jejich zapojení se netýkalo pouze jejich loveckých dovedností a znalostí o divoké zvěři, ale také jejich nedílné role v místní komunitě.

Znalosti místních podmínek

Znalost prasat divokých je v terénu rozhodující pro rychlé nalezení kadáverů. Lovci se mohli dostat do nejnáročnějších míst v zóně, která divočáci často upřednostňují, což hrálo zásadní roli při vyhledávání a identifikaci zvířat nakažených AMP.

Jedním z hlavních cílů při tlumení AMP byla eradikace prasat divokých v centrální zasažené oblasti. K dosažení tohoto cíle byly testovány různé nástroje a metody, které při tom přinesly cenné poznatky. Bez hlubokých znalostí myslivců o chování divokých prasat – například o jejich způsobech pohybu a stravovacích návycích – by při rozhodování o kritických otázkách, jako například o tom, kam umístit ohradníky pro zamezení šíření, mohlo dojít k přehlédnutí klíčových faktorů. Zapojení myslivců do rozhodovacích procesů bylo faktorem úspěchu v eradikačním úsilí.

Švédská myslivecká asociace s místními zaměstnanci byla klíčová pro řízení programu boje proti AMP, protože mají důvěru mezi místním obyvatelstvem a místními myslivci. Organizace byla dokonalým spojovacím článkem mezi úřady a místním obyvatelstvem.

Moderní technologie

Lovecká platforma a aplikace pro chytré telefony WeHunt, kterou švédští lovci hojně využívají, a kterou poskytuje největší severská společnost v oblasti lovecké techniky Natlink, umožnila sledovat a zaznamenávat jejich pohyb v reálném čase, koordinovat pozice, komunikovat a poskytovala důležité funkce pro pozorování a sběr dat. V rámci úsilí proti AMP byl WeHunt integrován do datového systému Švédské státní veterinární správy, což orgánu umožnilo vytvářet situační mapy na základě importovaných dat.

Nákazy zvířat, včetně AMP, jsou v Evropě na vzestupu a představují významnou a rostoucí hrozbu pro volně žijící zvířata i zemědělský sektor. Tento znepokojivý trend vyžaduje zvýšenou ostražitost a koordinované úsilí při zvládání nákaz.

První rozšíření AMP ve Švédsku v číslech:
6. září 2023 - potvrzení ohniska
100 000 hektarů - celková plocha, na kterou se vztahovala omezení v první fázi od 7. září 2023
15 000 hodin - vynaloženo na pátrací akce
13 000 hektarů - centrální oblast, která byla ohrazena a třikrát prohledána
900 myslivců - absolvovalo školení o biologické bezpečnosti, které je nutné pro podílení se na vyhledávání kadáverů
70 divočáků - potvrzeno infikovaných - všichni nalezeni ve stejné oblasti v okruhu 5 km, poslední 26. září 2023
3 zmírnění omezení - ve třech fázích byla díky rychlým úspěchům zmírněna opatření v oblasti Fagerstatu
20. září 2024 - Švédsko je prohlášeno za prosté nákazy

Podle FACE a jagareforbundet.se, red.

Poslední změna: 08.10.2024 15:17

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.