Přihlásit

Medvěd napadl a usmrtil pětapadesátiletého houbaře u Liptovského Mikuláše

Medvěd napadl a usmrtil pětapadesátiletého houbaře v sobotu 5. října ve slovenském okrese Liptovský Mikuláš. Podle serveru deníku Sme je to druhý takový případ v historii Slovenska, první se odehrál v roce 2021 ve stejné oblasti.

Doporučeno Medvěd napadl a usmrtil pětapadesátiletého houbaře u Liptovského Mikuláše Ilustrační foto Jaroslav Vogeltanz

Slovenští záchranáři stručně informovali o tom, že muž, k němuž vyslali vrtulník, navzdory snaze zdravotníků svým zraněním podlehl.

Server Sme napsal, že muž vyrazil na houby u obce Hybe, když ho před polednem napadl medvěd, přičemž utrpěl vážná zranění, kterým pak podlehl. Na místě zasahovali záchranáři, hasiči i policie a míří tam také speciální zásahový tým.

Podle slovenského Denníku N byl muž v lese ještě s dalším člověkem. Je možné, že ten přivolal pomoc.

Slovenský Liptovský Mikuláš 6. října vyhlásil v reakci na útok medvěda na člověka mimořádnou situaci. Poslanec vládní Slovenské národní strany (SNS) Rudolf Huliak, který je předsedou parlamentního výboru pro zemědělství a životní prostředí, v souvislosti s tím navrhl odstřel asi 30 medvědů, napsala agentura TASR. Má se jednat o medvědy, kteří se pravidelně zdržují v blízkosti lidských obydlí.

TASR píše, že za víkend úřady odchytily dva medvědy, z toho jednoho v blízkosti místa napadení.

Sme poznamenává, že je to druhé přímé smrtelné zranění, které na Slovensku člověku způsobil medvěd hnědý. První takový případ se stal před třemi lety také na Liptově. Medvědi člověka napadají opakovaně, většinou to ale nekončí tragicky.

Letos v březnu na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách zemřela 31letá Běloruska, kterou předtím pronásledoval medvěd. Smrtelné zranění jí ale nezpůsobilo zvíře, nýbrž pád z výšky.

Podle ČTK

Poslední změna: 07.10.2024 10:27

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.