Přihlásit

Na D1 kousek od Prahy byl sražen vlk

Koncem minulého týdne bylo na dálnici D1 mezi 13.–14. km nalezeno autem sražené zvíře, pravděpodobně vlk. O nálezu byla informována Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, jejíž zoologové potvrdili, že jde skutečně o vlka. Z kadaveru dospělého samce, převezeného na pitvu, byly odebrány vzorky pro genetickou analýzu.

Doporučeno Na D1 kousek od Prahy byl sražen vlk Foto Václav Hlaváč / AOPK ČR

„Dálnice v tomto úseku není dosud oplocená a vlk se ji pokusil přeběhnout v místě, kde jsou přerušená svodidla. Našli jsme tady i sraženou lišku. Právě na podobných místech dochází k pokusům o přebíhání a ke srážkám živočichů s vozidly nejčastěji,“ uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dálnice D1 je naše nejstarší dálnice, v době její výstavby v 70.–80. letech minulého století nebyla prostupnosti krajiny pro volně žijící živočichy věnovaná žádná pozornost. Na dálnici tak existuje jen minimum míst (především mostů), kde ji zvířata mohou bezpečně překonat. Při její modernizaci byly v úseku, kde dálnice D1 prochází přes Českomoravskou vysočinu, vybudovány čtyři ekodukty. I když jsou intenzivně využívané, D1 stále představuje významnou bariéru.

„V krajině prošpikované silnicemi dochází kromě usmrcování velkého množství zvířat také k omezení jejich pohybu. Vznikají izolované populace, které spolu nemají žádný kontakt. Příkladem může být los evropský, jehož populace na jihu Čech se kvůli bariérám v krajině stala izolovanou a je patrně odsouzena k zániku. Víme, že i pro vlky představují dálnice při jejich pohybu krajinou zásadní problém. Pokud na ni narazí, často ji sledují třeba i desítky kilometrů než najdou místo, kde se rozhodnou ji překonat. Nejenže takové srážky bývají fatální pro zvířata, ale jsou nebezpečné i pro řidiče,“ vysvětlil Václav Hlaváč.

Výsledky genetické analýzy sraženého vlka pomohou určit, jestli jde o jedince ze středoevropské nížinné, karpatské či alpské populace. Vlků na našem území postupně přibývá a snahou státní ochrany přírody je v rámci realizovaného Programu péče o vlka obecného získávat informace o jejich výskytu a disperzi.

Podle www.navratvlku.cz 22. 10. 2024, red.

Poslední změna: 22.10.2024 15:16

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.