Přihlásit

Zámek Konopiště přijde o medvěda Jiřího, zlínská ZOO vypověděla NPÚ dohodu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zámek Konopiště přijde o medvěda ušatého, který obývá od roku 2011 zámecký příkop. Výpověď z dohody od vlastníka medvěda Zoo Zlín obdržel Národní památkový ústav (NPÚ) minulý týden. ČTK o tom včera v tiskové zprávě informovala mluvčí NPÚ Blanka Černá. Termín přestěhování medvěda ze zámku zatím není známý, vzejde z dalšího jednání se zlínskou zoo. Mluvčí zlínské zahrady Romana Mikešová včera ČTK řekla, že zoo se zatím nebude k záležitosti vyjadřovat, naplánovaná je ještě schůzka.

„Zoo Zlín se prozatím k uvedené záležitosti nebude vyjadřovat. Je naplánována ještě společná on-line schůzka, na které bude řešeno vše potřebné. Na základě této uskutečněné on-line schůzky Zoo Zlín vydá své oficiální prohlášení, bude vydáno pravděpodobně v příštím týdnu,“ řekla včera ČTK Mikešová.

„NPÚ bude usilovat o to, aby k přesunu zvířete nedošlo ještě před koncem hlavní návštěvnické sezóny. S chovem dalších medvědů na Konopišti nepočítáme,“ doplnila Černá.

Zoo Zlín je vlastníkem medvěda Jiřího, který od roku 2011 žije v konopišťském zámeckém příkopu. „Výpověď Dohody o deponaci nás překvapila. Zdůrazňujeme, že se jedná výlučně o rozhodnutí vlastníka, nikoli Národního památkového ústavu,“ uvedla Černá. Ústav byl podle ní připraven se o medvěda dál starat.

NPÚ chce do roku 2030 ukončit chov zvířat na všech hradech a zámcích. V květnu uzavřel memorandum stanovující základní principy spolupráce mezi památkáři a zahraničními nadacemi Stiftung für Bären a Bears in mind za účelem ukončení chovu nebo držení medvědů na státních hradech a zámcích České republiky, informoval o tom Český rozhlas. Memorandum o zajištění lepších podmínek pro medvědy chované v prostorách NPÚ se podle Černé týká pouze medvědů vlastněných ústavem.

Medvědi žijí i v dalších prostorách objektů spravovaných NPÚ. „Další medvědi jsou na státním zámku Náchod, kde je jeden, dva na státním hradu Točník a tři na státním hradu a zámku Český Krumlov,“ řekla Černá.

Zámek Konopiště patří k nejnavštěvovanějším středočeským památkám, loni na něj zamířilo přes 85.000 lidí, meziročně o 11.000 více. "Jaro bylo velmi dobré, červenec je oproti loňskému počtem návštěvníků trochu slabší, ale máme hodně mimořádných akcí, kde je omezený počet turistů," řekla dnes ČTK kastelánka zámku Jana Sedláčková.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.