Přihlásit

Novela zákona o myslivosti (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Reynolds Koranteng, moderátor
Až čtyři miliardy korun. Takové škody prý v lesích ročně způsobí přemnožená zvěř, tedy například srnci, jeleni nebo divočáci. To má podle Ministerstva zemědělství vyřešit novela zákona o myslivosti, která přináší řadu změn. Ale někteří odborníci namítají, že přemnožení zvěře je pouze lokální problém a zvýšení odlovu není třeba.

Justýna Stoklasová, redaktorka
Ve velkém prý ničí lesní porost, okusují vysazené stromky nebo rozkrývají půdu. Myslivci proto nově budou muset odlovit minimální počty zvěře, které jim určí stát.

Marek Výborný, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Zavádíme zcela nový systém určování minimálního lovu v jednotlivých honitbách. Zjistí se, jaké jsou škody a podle toho se stanoví minimální odlov v tom daném roce a ten bude také kontrolován.

Eva Jouklová, mluvčí, Lesy ČR
Jde nám o to, aby se úspěšně podařila obnova lesa, zvlášť teď v letech po kalamitě, a aby lesy přemnožená zvěř nelikvidovala.

Justýna Stoklasová, redaktorka
Pokud myslivci plán odlovu nesplní, hrozí jim pokuta až půl milionu korun. To ale řada z nich nechce riskovat a plánuje s myslivostí raději skončit.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Pokles myslivců se dá samozřejmě předpokládat. Ta novela jednoznačně rozbourá společenský život na vsích, komunitu myslivců.

Justýna Stoklasová, redaktorka
Podle ministra zemědělství se ale bude o výši pokut ještě debatovat v Poslanecké sněmovně.

Marek Výborný, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Logicky, když zavádíme nějakou povinnost, tak tam musí být sankce, nicméně já chci, abychom nemuseli samozřejmě využívat režim sankcí. Já chci, abychom dokázali efektivně snižovat přemnožené stavy zvěře.

Justýna Stoklasová, redaktorka
Proti novele vystupují také ochránci přírody.

Pavla Benettová, iniciátorka výzvy na záchranu srnčí zvěře
Se nám nelíbí ty tlaky na snižování stavů a opakovaná mantra, že zvěř je přemnožená, protože týká se to pouze lokálních území.

Justýna Stoklasová, redaktorka
Podle myslivců je zvěř čím dál aktivnější v noci. Ve dne ji totiž ruší návštěvníci, kteří do lesa vyrážejí například na procházku nebo houbařit. Novela proto plánuje rozšířit povolení nočního lovu s pomocí termovize.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Myslivci dostanou větší prostor k odlovu, nicméně na druhé straně to nepomůže v žádném případě ty welfare zvěře, protože zvěř je i tím lovem čím dál více stresovaná.

Pavla Benettová, iniciátorka výzvy na záchranu srnčí zvěře
Nehledě na povolenou střelbu lukem, protože kolik je tady dobrých střelců, aby zajistili, že ta zvěř bude usmrcena rovnou na místě a neodběhne s šípem v těle někam dál?

Justýna Stoklasová, redaktorka
Zmenšit se má například i minimální výměna honitby, a to z 500 hektarů na polovinu. Justýna Stoklasová, televize Nova.

Reportáž najdete zde (čas 21:00)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.