Přihlásit

Do táborské zoologické zahrady se na podzim vrátí medvěd baribal (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do táborské zoologické zahrady se na podzim vrátí medvěd baribal. Dva mladé samce zoo získá z nizozemské Dierenpark Zie Zoo. Nahradí baribala Geňu, který na začátku léta zahynul. Zoo tím tak přišla o celý živočišný druh. Novináře o tom informoval mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.

„Geňa patřil do naší zvířecí rodiny od samého počátku od záchrany zoo. Komentovaná krmení s ním byla i díky jeho povaze velice oblíbená, rádi ho měli i naši ošetřovatelé a ošetřovatelky,“ uvedl ředitel a majitel táborské zoo Evžen Korec. Zoo tak přišla o celý živočišný druh. „Ihned jsme začali shánět nové baribaly, což se nám díky spolupráci s evropskými zoologickými zahradami podařilo poměrně rychle. Už na začátku září přivítáme dva medvědí kluky – Chandlera a Joyeho, kteří k nám přijedou z nizozemské zoo Dierenpark Zie Zoo,“ řekl Korec.

Medvěd baribal pochází z USA a Kanady. Žije samotářským způsobem života, ostatním medvědům se vyhýbá. Aktivní je hlavně v noci. Jeho uši jsou větší a více vztyčené než u medvědů hnědých. Je všežravec, hlavní složkou jeho jídelníčku jsou rostliny, hlavně jejich výhonky, lesní plody, kořínky či ořechy. Živí se i rybami, menšími savci a zdechlinami. Má dlouhé nohy a krátké drápy, které používá k rozbíjení starých kmenů, z nichž vybírá červy a larvy.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 535 zvířat více než 81 živočišných druhů. Zoo se specializuje na chov ohrožených druhů. Dlouhodobě se věnuje projektu návratu zubra evropského do přírody a výzkumu dlouhověkosti psů a zubrů.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.