Přihlásit

České osobnosti a ekologické organizace vyzývají k ochraně přírody na Slovensku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České osobnosti a ekologické organizace vyzývají k ochraně přírody a životního prostředí na Slovensku. Výzvu podepsalo 43 signatářů a sedm organizací, včetně předních českých ekologů a bývalých ministrů životního prostředí. Výzva je symbolicky vydaná k 80. výročí Slovenského národního povstání. Má upozornit na situaci, která na Slovensku panuje v oblasti ochrany přírody od zářijových parlamentních voleb v roce 2023. V úterý podobnou výzvu vydali české kulturní osobnosti k ochraně svobodné tvorby v umění na Slovensku.

Signatáři ekologické výzvy upozorňují na znatelný obrat k horšímu, který podle nich nastal po nástupu Slovenské národní strany do vedení ministerstva životního prostředí a parlamentního výboru pro životní prostředí. „Ihned po nástupu k moci začaly masivní a arogantní čistky prakticky ve všech institucích spadajících pod ministerstvo,“ uvádí výzva. Výměny kompetentních lidí na vyšších pozicích institucí, které mají chránit přírodu a prošli transparentními výběrovými řízeními, byly podle signatářů jen začátkem.

Podle výzvy se také množí útoky proti nevládním ochranářským organizacím. Nyní se zastavila podpora nevládních organizací, které nahrazují činnost státu v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, tvrdí. Výzva proto apeluje na české organizace, instituce i jednotlivce, aby podpořili budování sítí kontaktů a společných projektů se slovenskými partnery. Upozorňuje, že „ruku je třeba podávat konkrétním lidem a podporu konkrétním projektům“.

„V této situaci se znovu ukazuje naléhavá potřeba podporovat neformální sektor, který je nositelem kontinuity v naplňování dlouhodobých strategií a v jehož rámci se kultivují základní hodnoty společnosti včetně těch, které souvisí s ochranou přírody. Je také podhoubím, na kterém vyrůstají a působí osobnosti s odbornou erudicí, bez jejichž zapojení by veškeré právní regule byly bezobsažným projevem moci,“ řekla Jana Dlouhá, místopředsedkyně České komise UNESCO.

Výzva k solidaritě zůstává otevřena dalším signatářům a podporu vyjádřila řada českých osobností.

„Smysluplná a udržitelná péče o přírodu vyžaduje spolupráci napříč společností, a tedy i státní instituce, které jsou otevřené dialogu s veřejností a s experty. Kroky slovenské vlády jsou v přímém rozporu s takovým postojem a proto máme obavu, že nejen slovenská společnost, ale i její krásná příroda jsou v ohrožení,“ míní Alena Konečná, předsedkyně hnutí Brontosaurus.

V úterý zástupci Národního divadla v Praze vyjádřili bezvýhradnou podporu slovenským divadelníkům v jejich úsilí o zachování nezávislosti a svobodné umělecké tvorby. Podporu divadlo mimo jiné vyjádřilo i prostřednictvím otevřeného dopisu, který vedení Činohry Národního divadla poslalo premiérovi slovenské vlády Robertu Ficovi.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.