Přihlásit

Myslivci se znovu pokusí vyhnat divočáky ze sídliště Žižkův vrch v Jablonci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci se psy se v sobotu znovu pokusí vyhnat divoká prasata ze sídliště Žižkův vrch v Jablonci nad Nisou, kde obtěžují tamní obyvatele a působí škody. I když se myslivcům minulou sobotu podařilo zvířata vyhnat a jedno dokonce ulovili, skupina selat, která přišla o matku, se do oblasti vrátila, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Zvířata se podle ní vracejí na místa, kde jsou zvyklá mít dostatek krmení.

Radnice kromě jiného nechala před týdnem v Plynární ulici umístit odchytovou klec, kterou nepřetržitě sleduje kamera napojená na městskou policii. „Nechali jsme také posekat vysokou trávu v oblasti Lužické ulice, kde byla selata opět spatřena. Pracovníci technických služeb zároveň posbírali popadané plody ovocných stromů, které se nacházejí v blízkosti, aby tak minimalizovali jejich přitažlivost pro divokou zvěř,“ uvedla Petra Němečková z oddělení životního prostředí města.

Obyvatelé okrajových částí města se obracejí na radnici s dotazy, co město hodlá podniknout, a kdo jim nahradí škody způsobené divokými prasaty na jejich pozemcích. Podle primátora Miloše Veleho (ODS) má ale město omezené možnosti. „Nemůžeme instalovat elektrické ohradníky na cizích pozemcích. Za škody odpovídá uživatel honitby, kterým je myslivecký spolek Zelené údolí, jenž má honitbu pronajatou od Lesů ČR. Na ně se obyvatelé mohou se stížnostmi obracet a žádat informace o opatřeních, která přijímají,“ doplnil Vele.

Jedním z hlavních důvodů, proč se divoká prasata pohybují v okrajových částech města, je podle primátora bioodpad, který obyvatelé ukládají na pozemky v majetku Lesů ČR a města místo toho, aby ho odvezli do sběrného dvora. Pokud tedy chtějí lidé náhradu škody požadovat, musí podle Veleho nejprve udělat taková opatření, aby pohybu volně žijící zvěře na svých pozemcích zabránili - třeba instalací plotu. Teprve poté lze podle něj škody uplatňovat v občanskoprávním řízení.

Jablonec bojuje s přemnoženými divočáky několik let. „Během minulé lovecké sezony, která trvala od 1. dubna 2023 do 31. března 2024, bylo v honitbě Rádlo odlovených 145 divokých prasat,“ řekl lesní hospodář honitby Rádlo Jan Bejdák. Dalších deset našli myslivci uhynulých. V sezoně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezoně 2021/2022 bylo odlovených 84 divočáků.

Do konce srpna ale není možné divoká prasata u Jablonce lovit. Oblast od konce července spadá do ochranného pásma II s výskytem prasečího moru. Státní veterinární správa v nově zařazených územích zakázala od 1. srpna na 30 dnů lov divokých prasat, aby se nákaza nešířila dál, naopak se snaží motivovat lovce k většímu vyhledávání uhynulých zvířat. Odměna za nalezené prase se proto v těchto oblastech zvýšila z 2000 na 5000 korun.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.