Přihlásit

Zoo Chleby získala první prase savanové, v Česku ho má jen několik zahrad (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologická zahrada v Chlebech na Nymbursku minulý týden získala první prase savanové, pro které má od loňska nový pavilon. V Česku ho kvůli vyšší náročnosti chová jen několik zahrad. Zhruba sedmiletého samce má zahrada ze zoo ve Dvoře Králové. Kanec Mon si nyní zvyká na nové prostředí, zatím je uvnitř. Zoo chce v budoucnu získat také samici, řekl ČTK ředitel zahrady René Franěk.

„Snažíme se sehnat i samici, není to snadné, samozřejmě máme zájem o chov,“ řekl Franěk. Chlebská zoo na prase savanové čekala zhruba rok a půl. Podle Fraňka jde o druh poměrně náročný na chov a daří se odchovávat málo mláďat. Další prasata savanová mají v Česku například zahrady v Plzni, Dvoře Králové a ve Zlíně.

Loni na podzim přijala zoo první zebru Böhmovu, ke klisně přibyl později hřebec a na další zebru se čeká, zoo chce mít chovnou skupinu. Zebrám a prasatům má časem sloužit také společný výběh, nejprve si ale na sebe musí zvyknout. „Zebry jsou v přírodě poměrně agresivní, prase, které vyrostlo v zoo, se tak bude muset naučit dávat si pozor,“ podotkl Franěk. Velmi dobře se podle něj soužití naučili například lvi a mangusty ve společné expozici.

Soukromá zoologická zahrada v Chlebech, která se veřejnosti otevřela v červnu 1997, patří k menším zařízením svého druhu v Česku. Nové pavilony pro zebry a prasata savanová dokončili v zahradě loni, jsou součástí expozice Savana, kterou plánuje zoo do budoucna doplnit ještě o pštrosy. Největší dosavadní investicí zahrady je pavilon lva berberského otevřený v roce 2020.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.