Přihlásit

Návštěvníci mohou v pražské zoo vidět nový chovný pár štětkounů afrických (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pražské zoologické zahradě mohou návštěvníci nově v rezervaci Dja vidět samici prasete štětkouna afrického, tvoří nyní pár s jedním ze samců. Dosud byli v expozici dva samci, jeden nyní odjede do zoo v Berlíně. Pár prasat by se podle chovatelů mohl dočkat mláďat, pokoušel se už pářit. ČTK o tom 20. září informoval mluvčí zoo Filip Mašek. Sedmiletá samice Jasna přijela do Prahy z Magdeburku.

„Když jsem loni na Štědrý den dal na sociální sítě fotografii jednoho z našich štětkounů a v narážce na jeho zbarvení napsal, že v zoo máme zlaté prasátko, vzbudilo to nečekaný zájem. To nás posléze dovedlo k debatě, jestli bychom neměli sestavit chovný pár,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Dodal, že zoo zároveň usiluje o ochranu štětkounů v Kamerunu prostřednictvím svých projektů.

Chovatelé očekávají, že se od nově sestaveného páru štětkounů dočkají mláďat. Bylo by to poprvé v historii pražské zoo, protože ačkoli tento druh zahrada chová od roku 2001, vždy šlo pouze o samce. V expozici jsou štětkouni společně s kočkodany Brazzovými.

Po příchodu do pavilonu měli samice a samec kontakt nejprve přes mříž a vzhledem k tomu, že neprojevovali žádné náznaky agrese, pustili je chovatelé k sobě. „Že si nově sestavený štětkouní pár vyhovuje, jsme poznali podle prvního pokusu o páření hned druhý den,“ uvedl kurátor Jan Mengr. Samce mohou návštěvníci od samice rozeznat díky výrůstkům na tvářích.

Štětkouni, kteří se dožívají průměrně 20 let, žijí v malých skupinách do 15 jedinců, které vede dospělý samec. Svůj název dostali podle štětek na špičkách ušních boltců. Mají poměrně hustou hnědočervenou srst a bílý pruh uprostřed hřbetu. Za horkých dnů se s oblibou chladí v řekách a tůních. Za potravou se vydávají převážně v noci. Ve volné přírodě jejich potravu tvoří traviny, vodní rostliny, ovoce, ořechy, vejce, drobní živočichové i uhynulá zvířata.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.