Přihlásit

Polská zoo hledá jméno pro nově narozené mládě samičky pudu jižního (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoo v polské Varšavě se obrátila na veřejnost, aby pomohla vymyslet jméno pro samičku nejmenšího druhu jelínka na světě, pudu jižního, která se narodila před dvěma měsíci, informovala agentura Reuters.

Ošetřovatelé vyzvali zájemce, aby své návrhy jména pro malou samičku posílali na profil zoo na facebooku. Jedinou podmínkou je, aby jméno začínalo na písmeno P, jako u dalších zvířat narozených v tomto roce.

Vedoucí marketingového oddělení zoo Anna Tadrová řekla, že s nově narozenou samičkou se počet pudu ve varšavské zoo zvýšil na čtyři kusy. „Je to nesmírně důležité narození, protože pudu je ohrožený druh,“ dodala.

Pudu jižní, známý také jako jelínek pudu, patří mezi ohrožené živočichy a odhaduje se, že ve volné přírodě žije už jen 400 až 600 jedinců. Jeho původní domovinou jsou lesy Chile a Argentiny. V dospělosti dorůstá asi 40 centimetrů a dosahuje váhy devět až 15 kilogramů.

Z českých zoologických zahrad jej několik generací chovala pražská zoo, kde se ho podařilo šestkrát odchovat; naposledy v červenci 2006. Od roku 2009 se pražský pár pudu jižních přestěhoval do plzeňské zoo.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.