Přihlásit

Velké škody působí zemědělcům na úrodě každý rok divoká prasata (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lucie Borhyová, moderátorka
Velké škody působí zemědělcům na úrodě každý rok divoká prasata. Podle odhadů to mohou být až stovky milionů korun. I přes snahy myslivců se nedaří stavy těchto zvířat snižovat. V letošním roce navíc rozmnožení populace divočáků nahrává i příroda.

Petr Zapletal, redaktor
Pole jednoho z farmářů na jihu Moravy. Brambory měly být ještě nějaký čas zemi, divoká prasata je ale během nocí vyryla.

Miroslav Blahušek, soukromý zemědělec
Rozryjou, obrátí tu zem, protože hledají myši především. A ty brambory, když se dostanou ven, tak jsou na slunku nebo v případě, teď už jsou mrazíky, tak jsou znehodnocené.

Petr Zapletal, redaktor
Prodat se dají jen jako krmné za mnohem méně peněz. Divočáci tu ve velkém likvidují pastviny i další úrodu.

Petra Blahušková, soukromá zemědělkyně
Totálně máme zničené i od srn, nejen od divočáků. Červenou řepu, sóju, papriky, dýně pošlapané.

Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR
Velmi často se stává, že zemědělci zjistí, že uvnitř toho pole mají velké plochy, které jsou totálně sežrané od divočáků.

Petr Zapletal, redaktor
Nejhůře dopadají pole, která jsou poblíž lesů. Právě odsud divoká prasata podnikají své noční výpravy. Loni se podařilo odstřelit rekordní množství divočáků, skoro čtvrt milionu kusů. To ale nestačí. A letos to bude prý mnohem horší.

Libor Beníček, předseda okresního mysliveckého spolku v Uherském Hradišti
Je obrovské množství úrody žaludů a bukvic a bude složité prasata lovit, protože prakticky přestanou chodit, přestávají chodit na vnadiště.

Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty
Je hodně dobře, že se v některých lokalitách poskytlo to zástřelný, a zvláště v těch oblastech africké, kde se nám vyskytuje africký mor prasat.

Petr Zapletal, redaktor
Tam to může být až 10 000 Kč za divočáka. Jinde se ale zástřelné vyplácí až za odlovené kusy nad pětiletým průměrem, a to může některé spolky demotivovat.

Libor Beníček, předseda okresního mysliveckého spolku v Uherském Hradišti
Bachyně je nositel populace, reprodukce, a pokud nebudeme lovit bachyně a budeme mluvit jenom selata, tak s těma stavama asi moc neuděláme.

Petr Zapletal, redaktor
Petr Zapletal, televize Nova.

Televizní noviny, TV Nova

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.