Přihlásit

Ptačí chřipka zabila ve vietnamských zoo 47 tygrů, tři lvy a levharta (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejméně 47 tygrů, tři lvi a jeden levhart uhynuli na ptačí chřipku H5N1 během srpna a září ve dvou zoologických zahradách na jihu Vietnamu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vietnamská média.

Podle jejich informací šelmy uhynuly v soukromém safari parku My Quynh a v zoo Vuon Xoai poblíž Ho Či Minova Města. Analýza Národního střediska pro diagnostiku zdraví zvířat zjistila, že tygři, lvi a levhart uhynuli na virus H5N1 typ A.

Oficiální vietnamská tisková agentura VNA napsala, že žádný ze zaměstnanců zoo, kteří byli v úzkém kontaktu s nakaženými zvířaty, neměl symptomy respiračních chorob.

Vietnamská nevládní organizace EFNV, která se zaměřuje na ochranu volně žijících zvířat, uvedla, že na konci roku 2023 žilo ve Vietnamu v zajetí celkem 385 tygrů. Přibližně 310 z nich je chováno na 16 soukromých farmách a v zoologických zahradách, zbytek ve státních zařízeních.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že od roku 2022 přibývá zpráv o výskytu smrtelných ohnisek mezi savci způsobených chřipkovými viry, včetně viru H5N1. U lidí mohou mít podle WHO infekce virem H5N1 mírný až závažný průběh a v některých případech mohou být i smrtelné. V březnu letošního roku Vietnam informoval o úmrtí člověka na tento virus.

V roce 2004 zemřely na ptačí chřipku nebo byly utraceny desítky tygrů na největší světové chovné farmě v Thajsku.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.