Přihlásit

V mlžném lese (National Geographic Česko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysoko v Andách se prostírá krajina obrovských ledovců, hustých mlžných lesů a nepolapitelných medvědů. Tato příroda utváří povodí Amazonky.

V ložnici terénní stanice v peruánských Andách se probouzím většinou před svítáním. 

Netopýři zavěšení pod stropem se začínají vrtět, a jakmile se rozední, pozoruji mraky plující kolem příkrých zalesněných horských hřebenů. Mraky jsou cosi jako řeky ve vzduchu. Ríos voladeros, létající řeky, nesou vlhkost, která se dostane do půdy, potom do potoků a dále do řeky dlouhé tisíce kilometrů a vlévající se do moře. Vyrůstala jsem nedaleko odtud, ale opravdové ponaučení o ríos voladeros jsem dostala jednoho dne, kdy se mě zmocnilo zoufalství: uvázla jsem v hustém porostu na svazích těchto hor a umírala jsem žízní.

Vezmu to od začátku. Přišla jsem na tuto terénní stanici s laboratoří, jež leží několik hodin jízdy východně od Cuzca, abych studovala medvěda brýlatého, málokdy vídané zvíře, jehož významnou úlohu v amazonském ekosystému teprve začínáme doceňovat.

Celý článek najdete v měsíčníku National Geographic Česko

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.