Bažantí prsa s tymiánovou omáčkou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
prsa bez kosti ze dvou bažantích kohoutů, 500 ml zvěřinového vývaru, 4 šalotky, 6 až 8 snítek čerstvého citronového tymiánu, 1 citron, 100 g másla, 50 g slaniny, 2 lžíce olivového oleje, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, citronový pepř, cukr, sůl
Bažantí prsa opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujme dlouhými tenkými klínky slaniny, posypeme citronovým pepřem a osolíme. Vždy dva prsní filety dáme na sebe a ovážeme je tenkým provázkem. V pekáčku rozehřejeme 50 g másla a olej a ovázané prsní filety z obou stran zprudka opečeme. Přidáme oloupané šalotky nakrájené na klínky, snítky tymiánu a lžíci najemno nastrouhané citronové kůry, podlijeme vývarem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme doměkka asi 30 minut. Měkká bažantí prsa zabalíme do alobalu a udržujeme v teple, vypečenou šťávu scedíme. V kastrůlku rozpustíme 50 g másla, vsypeme mouku a osmahneme světlou jíšku. Do jíšky postupně přiléváme scezenou šťávu a zbylý vývar a za stálého míchání asi 10 minut povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Bažantí prsa s tymiánovou omáčkou podáváme s rýží.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes