Bažantí stehna na krvavých pomerančích
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
4 bažantí stehna s kůží a kostí, 2 krvavé pomeranče, 200 ml sladšího bílého vína
na marinádu: šťáva z jednoho krvavého pomeranče, 2 lžíce lesního medu, 2 lžíce olivového oleje, lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 6 hvězdiček badyánu, vrchovatá lžička koření pěti vůní, sůl
Nejdříve si připravíme marinádu. Do misky dáme všechny ingredience na marinádu, přiměřeně osolíme a metličkou prošleháme. Bažantí stehna opláchneme studenou vodou a osušíme. Pak je štětcem z obou stran důkladně potřeme marinádou, vložíme do misky po marinádě, misku přetáhneme fólií a na noc uložíme do chladničky.
Druhý den důkladně omyté pomeranče nakrájíme na silnější plátky. Polovinu dáme na dno pekáčku, na ně položíme marinovaná stehna, poklademe zbytkem pomerančů, přelijeme marinádou, podlijeme vínem, přiklopíme a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 45 minut doměkka. Během pečení občas přeléváme výpekem a podle potřeby mírně podlijeme vodou. Ke konci pečení odkryjeme a kůži dopečeme dokřupava.
Podáváme s dušenou rýží.
Tipy a rady:
* Koření pěti vůní, jak název napovídá, by mělo obsahovat pět druhů aromatického koření. Základem by vždy měla být jemně mletá skořice, badyán a zázvor. Dále se do směsi koření může použít mletý pepř (bílý, zelený, sečuánský, barevný), hřebíček, fenykl, anýz, římský kmín, muškátový oříšek nebo kurkuma. Pro výraznější aroma lze celé koření nejdříve nasucho krátce opražit, nechat vychladnout a poté umlít na mlýnku na koření.
* Každý si může koření pěti vůní připravit podle svých chutí a preferencí. Pro tento recept byla použita tato směs koření: 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého badyánu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, na špičku nože mletého bílého pepře.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes