Caletky – staročeské škvarkové placky s mákem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
těsto: 500 g hladké mouky, 300 g čerstvých škvarků z divočáka, 200 g vařených brambor, 20 g čerstvého droždí, 250 ml polotučného mléka, 2 žloutky, 3 lžíce nemletého máku, 2 lžíce sádla, lžíce octa, lžička cukru, 2 lžičky soli
na dokončení: rozšlehané vejce na potření, nemletý mák na posypání
V míse metličkou prošleháme droždí s cukrem, až se droždí rozpustí, zalijeme polovinou vlažného mléka, zasypeme 4 lžícemi mouky, metličkou prošleháme, zakryjeme utěrkou a v pokojové teplotě necháme hodinu kynout omládek. K omládku vlijeme zbylé mléko rozšlehané se žloutky a metličkou prošleháme. Přidáme najemno nastrouhané oloupané a zchladlé brambory, ocet, zchladlé nahrubo posekané škvarky krátce rozpečené na sádle, mouku smíchanou s mákem a solí a vypracujeme vláčné těsto. Lehce zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto dvakrát promísíme. Z vykynutého těsta na pracovní ploše posypané moukou vyválíme plát o tloušťce asi 1,5 cm, vykrajujeme kruhové placky o průměru 8 cm, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a tupou stranou nože svrchu naznačíme křížek. Placky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a v troubě předehřáté na 175 °C zvolna pečeme 15 až 20 minut dozlatova.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes