Daňčí krém se slaninou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
6 porcí
250 g daňčího ořezu bez kosti, 250 daňčích kostí s klouby, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 šalotka, 3 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 100 ml 33% smetany, 50 ml suchého bílého vína, 2 žloutky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1/2 lžičky celého černého pepře, mletý bílý pepř, muškátový květ, sůl
na dokončení: 100 g tenkých plátků anglické slaniny, svazek čerstvého tymiánu nebo jiných bylinek
V tlakovém hrnci na dvou lžících másla dozlatova osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, vhodíme celé koření, přidáme pokrájenou zvěřinu a na menší kusy rozseknuté kosti a také ze všech stran zprudka osmahneme. Pak osolíme, zalijeme 2 litry studené vody a podle stáří daňčí zvěře, z níž zvěřina pochází, vaříme asi hodinu doměkka. Vývar přes cedník vyložený pláténkem scedíme. Ze zbylé lžíce másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji trochou vývaru, vlijeme do hrnce s vývarem, metličkou důkladně prošleháme a za občasného míchání 15 minut povaříme. Poté postupně přidáme uvařenou zvěřinu a zeleninu a tyčovým mixérem najemno rozmixujeme. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, dosolíme, vlijeme smetanu prošlehanou se žloutky, zjemníme bílým vínem, promícháme a již nevaříme.
Servírujeme s plátky slaniny dokřupava upečenými v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem a čerstvými bylinkami.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes