Daňčí ragú na víně s kořenovou zeleninou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
1 kg daňčí plece bez kosti, 150 g slaniny, 2 lžíce másla, 2 větší mrkve, 1 petržel, půlka celeru, 1 cibule, 300 ml červeného vína, zvěřinový vývar, 3 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce rybízového džemu, 3 lžíce strouhaného perníku, lžíce instantní tmavé jíšky, citronová šťáva, lžička směsi mletého koření na zvěřinu, sůl
Důkladně odblaněnou daňčí plec nakrájíme na větší kostky, vložíme do misky, osolíme, posypeme zvěřinovýmm kořeníma promícháme. V kastrolu na másle rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na větší kousky dobře osmahneme na rozpuštěné slanině. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Poté posypeme třtinovým cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Zkaramelizovanou zeleninu odhrneme ke krajům kastrolu a na prostředku důkladně ze všech stran osmahneme kostky zvěřiny. Když je zvěřina „zatažená“, podlijeme ji vímem a vývarem tak, aby byla pod hladinou, zakryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby doléváme vývar. Nakonec přidáme džem, zahustíme perníkem a jíškou a krátce povaříme. Dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.
Porce ragú sypeme jemně nastrouhaným křenem, podáváme s karlovarským knedlíkem.
Rady a tipy
* Kořenové zeleniny by měl být celkem alespoň 500 g, zhruba polovina mrkve a druhá polovina bílé zeleniny – petržele a celeru.
* Cibuli osmahněte až po zelenině. Pokud byste ji dali zároveň se zeleninou, připálila by se.
* Aby perník nedělal hrudky a dobře se rozpustil, smíchejte ho v hrnku s džemem a trochou horké vody nebo vývaru a teprve potom přidejte do omáčky.
* Omáčky by měl být dostatek. Zhruba polovinu objemu hotového ragú by měla tvořit zvěřina a polovovinu omáčka. Ta by měla by být středně hustá, lesklá, pikantní sladkokyselé chuti.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes