Daňčí špalíky ve slanině, smetanová omáčka s rozmarýnem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
500 g daňčího hřbetu bez kosti, 150 g anglické slaniny v tenkých dlouhých plátcích, 300 ml smetany ke šlehání, snítka čerstvého rozmarýnu, čerstvě mletý citronový pepř, sůl
Důkladně odblaněný daňčí hřbet bez kosti podélně po svalových vláknech nakrájíme na špalíky o průměru 4 cm a pak je překrojíme na délku 5 cm. Špalíky vložíme do misky, mírně osolíme, posypeme čerstvě podrceným citronovým pepřem a promícháme. Poté každý špalík pevně zabalíme do plátku slaniny. Takto připravené špalíky na rozpálené pánvi zprudka opékáme ze všech stran po dobu asi 4 až 5 minut, pak je odložíme do tepla. K výpeku do pánve vlijeme smetanu, vhodíme snítku rozmarýnu a krátce povaříme, až omáčka zhoustne. Omáčku podle potřeby dochutíme solí.
K daňčím špalíkům ve slanině se smetanovou omáčkou s rozmarýnem podáváme těstoviny.
Tipy a rady:
* Nejdříve si uvařte těstoviny a uchovejte je v teple. Těstoviny vybírejte podle chuti. K tomuto receptu byly použity výborné bezlepkové těstoviny z čočky, kukuřice a celozrnné rýže.
* Poté na minutku připravte daňčí hřbet. Když špalíky daňčího hřbetu pečlivě a pevně zabalíte do plátků slaniny, není ani třeba slaninu se zvěřinou spíchnout párátkem.
* V posledním kroku připravte smetanovou omáčku. Pokud upřednostňujete hustší omáčku, můžete ji zahustit instantní světlou jíškou.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes