Glazovaná jelení kýta s rozmarýnovými bramborami
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
1 kg jelení kýty bez kosti, čerstvě podrcený růžový pepř, sůl, 3 lžíce slunečnicového oleje
na glazuru: 2 lžíce brusinkového džemu přepasírovaného přes husté sítko, 3 lžíce portského, lžíce medu, lžička dijonské hořčice
na rozmarýnové brambory: 1 kg malých brambor, 2 palice česneku, svazek čerstvého rozmarýnu, sůl
Důkladně odblaněnou jelení kýtu ze všech stran osolíme a posypeme drceným růžovým pepřem. Svážeme ji do válečku a na pekáčku s rozpáleným olejem ze všech stran zprudka opečeme. Podlijeme zvěřinovým vývarem nebo vodou a v troubě předehřáté na 160 °C zakryté pečeme 3 hodiny. Během pečení podle potřeby mírně podléváme.
Mezitím si připravíme brambory, česnek a glazuru. Důkladně omyté brambory se slupkou rozpůlíme a na pařáčku uvaříme do poloměkka, palice syrového česneku také příčně rozpůlíme. Všechny ingredience na glazuru dáme do kastrůlku, metličkou prošleháme a svaříme do hustoty sirupu.
Po 3 hodinách vyndáme pekáč z trouby, výpek slijeme, jelení kýtu potřeme glazurou, obložíme ji bramborami a česnekem, brambory a česnek přelijeme slitým výpekem, poklademe snítkami rozmarýnu a v troubě s teplotou zvýšenou na 190 °C dopékáme asi 30 minut, až jsou brambory měkké. Během dopékání kýtu několikrát potřeme glazurou.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes