Grilované srnčí medailonky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
800 g srnčího hřbetu bez kosti, 4 lžíce slunečnicového oleje, jemně mletá směs zvěřinového koření, nahrubo podrcený pepř čtyř barev, sůl
Důkladně odblaněný srnčí hřbet přes vlákno nakrájíme na 2 cm silné medailonky. Medailonky zlehka přes potravinovou fólii naklepeme, z obou stran potřeme olejem, osolíme, posypeme zvěřinovým kořením a barevným pepřem a v zakryté nádobě necháme v chladničce přes noc rozležet. Rozleželé medailonky grilujeme nasucho na rozpálené grilovací pánvi z každé strany asi 3 minuty.
Podáváme s dýňovými hranolky.
Dýňové hranolky
1 středně velká dýně Hokkaido, svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, citronový tymián, saturejka), olivový olej, hrubozrnná sůl
Omytou a osušenou dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a měkkou dužninu a pevnou dužninu včetně slupky nakrájíme na silnější hranolky. Hranolky rozprostřeme na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem, zastříkneme olivovým olejem, posypeme solí a čerstvými bylinkami a v troubě předehřáté na 200 ºC pečeme asi 15 až 20 minut doměkka.
Tipy a rady
* Délku grilování medailonků přizpůsobíme tomu, z jak starého kusu pochází zvěřina. Čím mladší kus, tím kratší dobu grilujeme. V žádném případě negrilujeme déle jak 5 minut z jedné strany, zvěřina by byla tuhá.
* V letním období můžeme grilovat na venkovním grilu.
* K medailonkům se kromě dýňových hranolků výborně hodí jogurtový dip.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes