Jelení játra s karamelizovanými hruškami a brusinkami
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
játra: 500 g jeleních jater z mladého kusu, 1 malá červená cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, kůra z 1 pomeranče, špetka pálivé papriky, čerstvě mletý barevný pepř, sůl
hrušky: 2 větší vyzrálé, ale pevné hrušky, šťáva z 1 pomeranče, lžíce medu, lžíce sladké sójové omáčky, lžička másla, velká hrst sušených brusinek, špetka mletého hřebíčku a skořice, sůl
Důkladně odblaněná játra nakrájíme na plátky. Na pánvi zahřejeme olivový olej, vsypeme na měsíčky nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, a když se rozvoní, vložíme plátky jater a z obou stran je zprudka opékáme po dobu 5 až 7 minut. Pak játra posypeme paprikou a barevným pepřem, přidáme jemné proužky pomerančové kůry a promícháme. Solíme až na talíři.
Na jiné pánvi rozpustíme máslo, přidáme hrušky se slupkou zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky. Přelijeme medem a sójovou omáčkou a restujeme z obou stran asi 2 až 3 minuty. Pak vsypeme brusinky, které jsme předem zalili pomerančovou šťávou a poté scedili, ochutíme mletým hřebíčkem, skořicí a solí a ještě krátce podusíme, až se tekutina zredukuje na minimum a hrušky zkaramelizují.
Jelení játra obložená karamelizovanými hruškami a brusinkami podáváme s chlebem nebo drobným pečivem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes