Jelení řízky s citronovou omáčkou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
450 g jelení kýty z mladého kusu, 100 g hladké mouky, citronový pepř, sůl, 3 vejce; slunečnicový olej na smažení
na omáčku: 4 lžíce másla, 1 citron, lžíce hladké mouky, 150 ml bílého vína, 150 ml zvěřinového vývaru, 4 lžíce smetany ke šlehání, citronová šťáva, citronový pepř, třtinový cukr, sůl
Mouku vsypeme do hlubokého talíře, přidáme lžičku soli a půl lžičky čerstvě mletého citronového pepře a promícháme. Do druhého hlubokého talíře rozklepneme vejce, mírně osolíme a vidličkou prošleháme. Z odblaněné jelení kýty přes svalová vlákna nakrájíme středně silné řízky a zlehka je naklepeme. Poté je obalíme v ochucené mouce a v rozšlehaných vejcích, tento krok ještě jednou zopakujeme. Obalené řízky zvolna smažíme ve velké pánvi v rozpáleném oleji, z každé strany asi 4 minuty dozlatova. Usmažené řízky uchováme v teple.
Citron nakrájíme na tenká kolečka. Z pánve setřeme olej, rozpustíme v ní máslo a z obou stran na něm jen krátce opečeme kolečka citronu. Opečený citron odložíme stranou, výpek zaprášíme moukou a asi minutu opékáme. Za stálého míchání přilijeme víno a vývar, lehce osolíme a asi 10 minut povaříme do zhoustnutí. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a dochutíme solí, cukrem a citronovým pepřem.
Jelení řízky přelité citronovou omáčkou podáváme s rýží.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes