Přihlásit

Krémová bažantí polévka

6 až 8 porcí

Stehna a kostra z jednoho bažanta, 1 velká mrkev, 1 menší petržel, čtvrtka celeru, 50 g slaniny, 2 lžíce olivového oleje, 4 jalovčinky, 4 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky celého pepře, špetka muškátového květu, sůl
na jíšku: 4 lžíce másla, 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
k podávání: 2 housky, 2 lžíce másla, kadeřavá petrželka

Krémová bažantí polévka Dalibor Pačes

Oškubaného a vykuchaného bažanta vně i uvnitř opláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Vyřízneme z něho prsní filety bez kůže, ty upotřebíme na jiný recept. Stehna a zbylou kostru naporcujeme na menší díly. Kořenovou zeleninu očistíme a také pokrájíme na menší kusy. V kastrolu se silným dnem vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olivový olej, vložíme díly bažanta, kořenovou zeleninu, celé koření a zprudka ze všech stran osmahneme. Osolíme, zalijeme 2 litry studené vody a pod poklicí zvolna vaříme doměkka. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Housky nakrájené na kostičky dozlatova osmahneme na másle. Vývar přes cedník vyložený pláténkem scedíme. Část vývaru vlijeme k jíšce a metličkou prošleháme. Zředěnou jíšku vlijeme ke zbylému vývaru, metličkou promícháme a nejméně 15 minut za občasného míchání povaříme. Měkkou zvěřinu z bažanta obereme z kostí, spolu s uvařenou kořenovou zeleninou vložíme do zahuštěného vývaru a vše tyčovým mixérem rozmělníme na hladký krém. Nakonec podle chuti dosolíme a dochutíme špetkou muškátového květu.
Podáváme s kostičkami housky osmaženými na másle a kadeřavou petrželkou.

Rady a tipy
* Velmi pečlivě se věnujte obírání měkké zvěřiny z kostí, aby se do polévky nedostaly ostré úlomky kostí nebo broky. Ze stejného důvodu se vývar cedí přes pláténko.
* Pokud máte méně času na přípravu této polévky nebo chcete-li přípravu urychlit, můžete vývar pořídit v tlakovém hrnci.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.