Krémová bažantí polévka
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
6 až 8 porcí
Stehna a kostra z jednoho bažanta, 1 velká mrkev, 1 menší petržel, čtvrtka celeru, 50 g slaniny, 2 lžíce olivového oleje, 4 jalovčinky, 4 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky celého pepře, špetka muškátového květu, sůl
na jíšku: 4 lžíce másla, 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
k podávání: 2 housky, 2 lžíce másla, kadeřavá petrželka
Oškubaného a vykuchaného bažanta vně i uvnitř opláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Vyřízneme z něho prsní filety bez kůže, ty upotřebíme na jiný recept. Stehna a zbylou kostru naporcujeme na menší díly. Kořenovou zeleninu očistíme a také pokrájíme na menší kusy. V kastrolu se silným dnem vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olivový olej, vložíme díly bažanta, kořenovou zeleninu, celé koření a zprudka ze všech stran osmahneme. Osolíme, zalijeme 2 litry studené vody a pod poklicí zvolna vaříme doměkka. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Housky nakrájené na kostičky dozlatova osmahneme na másle. Vývar přes cedník vyložený pláténkem scedíme. Část vývaru vlijeme k jíšce a metličkou prošleháme. Zředěnou jíšku vlijeme ke zbylému vývaru, metličkou promícháme a nejméně 15 minut za občasného míchání povaříme. Měkkou zvěřinu z bažanta obereme z kostí, spolu s uvařenou kořenovou zeleninou vložíme do zahuštěného vývaru a vše tyčovým mixérem rozmělníme na hladký krém. Nakonec podle chuti dosolíme a dochutíme špetkou muškátového květu.
Podáváme s kostičkami housky osmaženými na másle a kadeřavou petrželkou.
Rady a tipy
* Velmi pečlivě se věnujte obírání měkké zvěřiny z kostí, aby se do polévky nedostaly ostré úlomky kostí nebo broky. Ze stejného důvodu se vývar cedí přes pláténko.
* Pokud máte méně času na přípravu této polévky nebo chcete-li přípravu urychlit, můžete vývar pořídit v tlakovém hrnci.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes