Lovecká polévka s kroupami a hříbky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
300 g jelení plece bez kosti, 150 g ječných krup, 6 až 8 středně velkých smrkových hříbků, 2 velké mrkve, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžíce sádla, 3 bobkové listy, 5 jalovčinek, lžička celého černého pepře, sůl
Kroupy propláchneme, zalijeme studenou vodou a přes noc je necháme namáčet. Zvěřinu, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na středně velké kousky, hříbky na středně silné plátky, cibuli nadrobno a česnek na tenké plátky. V hrnci se silným dnem rozpustíme sádlo, vhodíme nakrájenou zvěřinu, ze všech stran ji osmahneme a odložíme stranou. Přidáme celé koření a nakrájenou cibuli a krátce restujeme. Přidáme plátky česneku a velmi krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Vrátíme opečenou zvěřinu, přidáme nakrájenou zeleninu, hříbky a kroupy i s vodou, ve které byly namočené, zalijeme vodou, osolíme, zakryjeme poklicí, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi hodinu, až jsou všechny hlavní komponenty – zvěřina, zelenina i kroupy – měkké. Před podáváním dochutíme solí.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes