Pastýřský zvěřinový koláč
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
na masovou směs: 500 g mleté zvěřiny, 300 g žampionů, 3 rajčata, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 šalotka, 5 lžic sterilovaného hrášku, 5 lžic sterilované kukuřice, 3 lžíce rajčatového pyré, 3 lžíce strouhanky, lžíce oleje, čerstvé oregano, mleté koření na zvěřinu, sůl, zvěřinový vývar
na bramborovo-batátovou kaši: 600 g brambor, 1 batát, 200 ml mléka, 50 g másla, sůl
V kastrolu na rozehřátém oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme mletou zvěřinu a na plátky nakrájenou mrkev, osolíme, posypeme kořením na zvěřinu a restujeme, až se zvěřina rozdělí na drobné kousky. Poté přidáme nakrájené žampiony a prolisovaný česnek, vsypeme strouhanku, promícháme, přidáme hrášek, kukuřici, nakrájená rajčata, rajčatové pyré a hrst nasekaného oregana, mírně zalijeme vývarem, promícháme a pod poklicí za občasného promíchání 20 minut podusíme.
Mezitím si připravíme kaši. Oloupané brambory a batát uvaříme doměkka, rozmačkáme, přidáme máslo, vlijeme horké mléko a vyšleháme hladkou kaši. Dochutíme solí a necháme vychladnout.
Na dno zapékací formy vymazané máslem a vysypané strouhankou dáme vrstvu zvěřinové směsi, na ni rozprostřeme vychladlou kaši a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 20 minut, až kaše na povrchu zezlátne.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes