Pečené orebice plněné nádivkou s brusinkami a mandlemi
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
2 orebice, 50 g kukuřičného kuskusu, 100 ml zvěřinového vývaru, menší sklenice brusinkového kompotu (390 g), 4 lžíce blanšírovaných mandlí, 4 lžíce rozinek, 4 plátky másla, lžička kukuřičného škrobu, lžička balzamikového krému, čerstvá máta, mletý bílý pepř, sůl
Kuskus vsypeme do misky, zalijeme horkým zvěřinovým vývarem, přiklopíme a necháme 10 minut nabobtnat. Z brusinkového kompotu slijeme šťávu. K nabobtnalému kuskusu přidáme 4 lžíce kompotovaných brusinek, 2 lžíce nahrubo posekaných mandlí, 2 lžíce rozinek, hrstku nasekané máty a špetku bílého pepře, osolíme a zlehka vidličkou promícháme.
Kuchyňsky opracované orebice opláchneme studenou vodou, osušíme, naplníme nádivkou a tenkým provázkem pevně přitáhneme k tělu křidélka a stehýnka. Naplněné orebice ze všech stran osolíme, vložíme do pekáčku, poklademe plátky másla, mírně podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zakryté doměkka a dozlatova asi hodinu. Během pečení občas přelijeme výpekem a podle potřeby mírně podlijeme.
Upečené orebice odložíme do tepla stranou. Do pekáčku vlijeme scezenou brusinkovou šťávu, přivedeme k mírnému varu, přidáme balzamikový krém a škrob rozmíchaný ve 2 lžičkách studené vody, metličkou prošleháme a krátce povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme zbylé brusinky, celé mandle a rozinky a jen promícháme.
Upečené orebice rozstřihneme napůl kuchyňskými nůžkami, na jednu porci stačí půlka. Podáváme s vařenými brambůrkami a brusinkovou omáčkou.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes