Pikantní grilované jelení srdce na peruánský způsob
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
500 g jeleního srdce
na marinádu: 2 najemno nastrouhané stroužky česneku, 4 lžíce červeného vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, lžíce chilli pasty, lžička dijonské hořčice, ½ lžičky mletého koření na zvěřinu, ½ lžičky mletého římského kmínu, sůl
Důkladně očištěné jelení srdce nakrájíme na menší kousky. Všechny suroviny na marinádu vložíme do misky a metličkou prošleháme. Pak do ní vložíme nakrájené srdce a nejméně na hodinu, ideálně na noc uložíme do chladničky. Marinované kousky srce napíchneme na špejle a na rozpáleném grilu potřeném olejem opékáme z každé strany asi 3 minuty. Během grilování potíráme marinádou.
Podáváme s peruánskou omeletou tacu tacu a peruánským zelným salátem s fazolemi.
Peruánská omeleta tacu tacu
130 g rýže, 150 g plátků anglické slaniny, 2 vejce, 1 šalotka, lžíce oleje, mletý pepř, sůl
Rýži uvaříme doměkka, scedíme a necháme ji odstát. Na malé pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a šalotku. Do misky dáme uvařenou rýži, vlijeme vejce rozšlehaná se špetkou pepře a soli a promícháme. Přidáme slaninu se šalotkou a vše dobře promícháme. Rýžovou směs rozprostřeme na větší rozpálenou pánev potřenou olejem a bez míchání na mírném ohni smažíme tak dlouho, až je omeleta pevná.
Peruánský zelný salát s fazolemi
500 g červeného zelí, 250 g bílých fazolí, 1 žlutomasá paprika, 1 červená cibule, 6-8 ředkviček, 2 limetky, 4 lžíce olivového oleje, mletý bílý pepř, třtinový cukr, sůl
Fazole na noc namočíme do vody, pak je vaříme asi hodinu doměkka. Uvařené fazole propláchneme studenou vodou. Zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, promícháme a necháme asi 2 hodiny stát. Ředkvičky nakrájíme na plátky, papriku na proužky a cibuli rovněž na plátky. Jednu limetku nakrájíme na měsíčky, z druhé vymačkáme šťávu. Do malé misky dáme limetkovou šťávu a olivový olej, přidáme špetku bílého pepře, podle chuti osladíme a osolíme a metličkou prošleháme. Zelí zbavíme nadbytečné tekutiny. Do větší mísy dáme zelí, fazole, ředkvičky, papriku a cibuli, zalijeme dresinkem a promícháme.
Podáváme s měsíčky limetky.
Recepty, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes