Pikantní zvěřinová polévka
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
(8 porcí)
1,2 kg jelení kližky s kostí, 2 červené cibule, 6 stroužků česneku, 8 plátků čerstvého zázvoru, 2 velká rajčata, 2 čerstvé chilli papričky, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce sladké sójové omáčky, 3 hvězdičky badyánu, 3 bobkové listy, svitek skořice, 2 lžíce třtinového cukru, lžička mleté sladké papriky, rýžový ocet, sůl
k podávání: asijské nudle, jarní cibulka, čerstvý koriandr, čerstvá chilli paprička
Kost kližky pilkou nařežeme na menší špalíky, zvěřinu překrojíme. Nahrubo pokrájenou cibuli a nasekané chilli papričky necháme ve větším hrnci se silným dnem na rozpáleném oleji zesklovatět. Vložíme špalíky kližky a ze všech stran je opečeme. Zasypeme sladkou paprikou a promícháme. Přidáme plátky česneku a zázvoru, nakrájená rajčata, badyán, bobkové listy, skořici, sójovou omáčku a vrchovatou lžičku soli. Zalijeme 2,5 litry vody a zakryté poklicí zvolna vaříme 2 až 3 hodiny doměkka. Z polévky vyndáme uvařenou zvěřinu a celé koření. Zvěřinu obereme z kostí a vrátíme do polévky. Polévku dochutíme rýžovým octem, cukrem a solí.
Podáváme s asijskými nudlemi a nasekanou jarní cibulkou, chilli papričkou a koriandrem.
Rady a tipy:
* Pokud chcete mít polévku extra pikantní, část mleté sladké papriky nahraďte paprikou pálivou.
* Pro urychlení přípravy lze polévku vařit v tlakovém hrnci, pak stačí necelá hodina varu.
* Polévku je dobré připravit den předem. Rozležením se všechny chutě pěkně propojí a zvýrazní.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes