Pikantní zvěřinová směs zapečená v patisonu
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 menší patisony, 600 g zvěřiny bez kosti, 100 g anglické slaniny, 1 šalotka, 3 barevné chilli papričky, 1 vejce, čerstvý tymián, sůl
Dobře odblaněnou zvěřinu masivním nožem se širokou čepelí nadrobno nasekáme, vložíme do porcelánové misky, přidáme dvě lžíce nasekaných tymiánových lístků, osolíme, důkladně vymícháme a zakryté potravinovou fólií necháme v chladničce přes noc rozležet. Omyté a osušené patisony svrchu seřízneme, dužninu lžící vydlabeme, zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Na suché pánvi osmahneme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, přidáme nadrobno pokrájenou šalotku, necháme zesklovatět, přidáme pokrájenou dužninu z patisonů, mírně osolíme a krátce podusíme. Nakonec přidáme rozleželou zvěřinu, na tenká kolečka nakrájené chilli papričky zbavené semínek (množství podle chuti) a za stálého míchání orestujeme, až se zvěřina zatáhne. Zvěřinovou směsí naplníme vydlabané patisony, zakryjeme seříznutým vrškem a v troubě předehřáté na 200 ºC zapékáme asi 20 až 30 minut. Krátce před koncem pečením potřeme spodní i odříznutou vrchní část patisonů rozšlehaným vejcem a dopečeme.
Podáváme s chlebem nebo pečivem.
Tipy a rady
* Slupka patisonů je pevná, nedá se konzumovat, a tak vydlabané patisony poslouží jen jako efektní miska k servírování zapečené pikantní zvěřinové směsi namísto talíře.
* Zvěřina může být jakákoliv, klidně i ořez z různých partií, ale ideálně z mladého kusu. Stáří kusu je třeba přizpůsobit délku zapékání směsi.
* Čerstvé malé chilli papričky pálí velmi intenzivně, takže při jejich přidávání do směsi postupujte uvážlivě a průběžně ochutnávejte, aby výsledný pokrm byl poživatelný.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes