Ragú z divočáka se švestkami
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
800 g kýty z divočáka bez kosti, 500 ml zvěřinového vývaru, 300 ml červeného vína, 300 g čerstvých švestek, 2 větší mrkve, 150 g celeru, 20 sterilovaných perlových cibulek, stroužek česneku, 2 lžíce švestkových povidel, lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, lžička najemno nastrouhané citronové kůry, 3 lžíce slunečnicového oleje, 5 jalovčinek, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 3 bobkové listy, jemně mleté zvěřinové koření, špetka mleté skořice, sůl
Důkladně odblaněnou kýtu nakrájíme na větší kostky, vložíme do misky, posypeme mletým zvěřinovým koření, osolíme, promícháme a necháme asi 20 minut odležet. Pak v kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej, okořeněnou zvěřinu na něm zprudka ze všech stran opečeme a odložíme stranou. V kastrolu na výpeku opečeme na větší kousky nakrájenou mrkev a celer a celé cibulky, vsypeme celé koření, přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak a povidla a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Zeleninový základ zasypeme moukou a krátce zasmažíme. Vlijeme červené víno, necháme odpařit alkohol, přidáme opečenou zvěřinu, zalijeme vývarem a pod poklicí zvolna vaříme téměř doměkka. Nakonec přidáme na měsíčky pokrájené švestky zbavené pecek, citronovou kůru a dovaříme doměkka. Dochutíme solí a špetkou skořice.
Ragú z divočáka se švestkami podáváme s krupicovými noky.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes