Rebarborové čatní s brusinkami
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
700 g řapíků rebarbory, 500 g červených jablek, 400 g třtinového cukru, 100 g sušených brusinek, 3 velké červené cibule, 50 g čerstvého zázvoru, 100 ml červeného vinného octa, lžička červeného kari koření, 2 lžičky soli
Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli vsypeme do většího nerezového hrnce, přidáme nadrobno nakájený zázvor, zalijeme octem, zasypeme kari kořením, promícháme, přivedeme k varu a za občasného promíchání necháme pod poklicí asi 10 minut zvolna probublávat. Pak přidáme jablka i se slupkou zbavená jádřinců a pokrájená na menší kostky a brusinky, zasypeme cukrem, osolíme, promícháme, opět přivedeme k varu a nezakryté dalších 10 minut zvolna povaříme. Nakonec přidáme řapíky rebarbory pokrájené na menší špalíky, promícháme a naposledy zvolna povaříme 10 až 15 minut do zhoustnutí. Dochutíme octem, cukrem a solí.
Ještě horké čatní plníme do čistých sklenic, pevně uzavřeme patentním uzávěrem, překlopíme dnem vzhůru a necháme asi 15 minut stát. Pak sklenice překlopíme uzávěrem vzhůru a necháme zcela zchladnout. Skladujeme v temnu a chladnu. Rebarborové čatní chutná nejlépe rozležené až po několika týdnech.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes.