Přihlásit

Šípkový džem

2 kg vyzrálých šípků (plody planě rostoucí růže šípkové), 500 g krystalového cukru, 10 g pektinu, 1 velký citron

Šípky opláchneme studenou vodou, malým ostrým nožíkem je zbavíme stopek a zbytků okvětí, podélně rozpůlíme a špičkou nožíku pečlivě odstraníme ochmýřené nažky. Získanou dužninu zalijeme vodou a za stálého míchání zvolna vaříme asi 20 minut doměkka. Poté propasírujeme přes hustý cedník, abychom se zbavili tvrdých slupek. K propasírované hmotě (měla by mít hmotnost přibližně 1 kg) vsypeme pektin rozmíchaný ve dvou lžících cukru (odebereme z celkového množství) a za stálého míchání 5 minut povaříme. Pak přidáme zbylý cukr a šťávu z jednoho citronu, přivedeme k varu a jen krátce povaříme. Horký džem ihned plníme do menších sklenic o objemu 200 ml. Aby se džem nekazil, můžeme po naplnění sklenic na povrch džemu kápnout vysokoprocentní ovocný destilát (slivovice, meruňkovice apod). Sklenice pevně uzavřeme patentním víčkem a asi na 10 minut je obrátíme dnem nahoru. Vychladlé sklenice se šípkovým džemem skladujeme ve chladné a temné místnosti.

Tipy a rady
* Rozhodně se vyhněte sběru plodů planě rostoucí růže šípkové podél silnic, i kdyby šípky vypadaly sebelákavěji. Vyhledejte prosluněné stráně, a to co nejdále od frekventovaných komunikací.
* Dobře vyzrálé, zdravé šípky jsou pevné a mají zářivě červenou barvu. Šípky změklé po prvních mrazících jsou na přípravu džemu nevhodné.
* Na džem lze využít též plody pěstované růže dužnoplodé nebo svraskalé, jsou mnohem větší.
* Ochmýřené nažky po rozkrojení šípků odstraňte opravdu pečlivě. Ostré chloupky, které při konzumaci ucítíte na patře i na jazyku, jsou velmi nepříjemné.
* Při vaření je třeba hmotu stále míchat, snadno se připaluje. Podle potřeby přidejte vodu.
* Pokud byste rozvařenou dužninu nechtěli pasírovat, je potřeba ji dokonale rozmělnit tyčovým mixérem, aby v ní nezůstaly kousky tvrdých slupek. Ty obsahují hodně pektinu, takže poté stačí přidat jen poloviční množství sypkého pektinu.
* Šípkový džem se skvěle hodí nejenom k přípravě výborné šípkové omáčky, ale dá se použít i na linecké cukroví nebo do křehkých mřížkových koláčů či malých koláčků.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.